Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
04
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Boeing stapt uit Belgische aanbesteding

Het Amerikaanse Boeing doet niet meer mee met de Belgische aanbesteding voor de vervanging van de verouderde F-16 jachtvliegtuigen. Het bedrijf is van mening dat de onlangs uitgeschreven aanbesteding geen eerlijk speelveld biedt. Dit meldt De Tijd.

Boeing was met de F-18 Hornet een van de vijf geïnteresseerde bedrijven om de opvolger van de verouderde Belgische F-16’s te leveren. De andere kandidaten zijn de F-35 van het Amerikaanse Lockheed Martin, de Rafale van het Franse Dassault, de Gripen van het Zweedse Saab en de Typhoon van het Brits-Italiaans-Duitse consortium Eurofighter. Het gaat om een aanbesteding voor 34 nieuwe straaljagers. In 2023 moeten deze geleverd worden tegen een prijs van 3,6 miljard euro. De prijs kan oplopen tot 15 miljard euro.

Verloren gevecht
Boeing laat nu weten dat het geen kandidaat meer is. Eerder lobbyde het Amerikaanse bedrijf nog bij de Belgische politici, maar inmiddels vermoedt Boeing dat het een verloren gevecht voert tegen zijn grote rivaal Lockheed Martin. Dit bedrijf werkt al sinds 1980 samen met de Belgische luchtmacht en Boeing vreest dat die speciale relatie een rol speelt bij de beslissing.

F-35 of F-18
Bovendien was de F-35 van Lockheed Martin was in andere landen verkozen boven de F-18 Hornet. Boeing gaat er daarom vanuit dat België dit ook zal doen. De F-18 wordt namelijk gezien als een ouder type. Toch is de ontwikkeling van de F-35, door bijvoorbeeld technische mankementen, duurder. De Belgische oppositie wil het vliegtuig daarom niet als de beste keuze beschouwen.

Deals
De vier overgebleven kandidaten zullen de komende maanden druk zijn met het verkrijgen van economische compensaties, zoals onderhouds- en upgradecontracten. Een aantal geïnteresseerde bedrijven hebben al akkoorden met Belgische bedrijven gesloten, maar dit stelt nog weinig voor. Pas nu het raamwerk in de aanbesteding geschetst is, kunnen de gesprekken over de deals starten.

Kernwapens
De regering had nog een discussiepunt: moeten de toestellen kernwapens kunnen dragen? In de aanbesteding is dit niet opgenomen, maar er is wel sprake van ‘groeipotentieel’. Dit kan worden geïnterpreteerd als een eis om toekomstige wapensystemen, waaronder kenwapens, mee te kunnen nemen. Als de nieuwe straaljagers over de nucleaire optie moeten beschikken, blijft alleen de F-35 over.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.