Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
12
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Wetgeving
Soort:

Boete bij overtreding Arbowet omhoog

Boete bij overtreding Arbowet omhoog

De boetes van overtredingen van de Arbowet gaan volgend jaar omhoog, naar maximaal 13.500 euro. Opdrachtgevers in de bouw worden daardoor harder aangepakt als zij hun opdrachtnemers laten werken onder slechte arbeidsomstandigheden. Dit heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten.

Volgens Het Financieele Dagblad vindt het ministerie dat er vanaf de start van een aanbesteding beter moet worden nagedacht over veilig en gezond werken. Ook moet er een betere planning komen van het werk. Dit moet arbeidsrisico’s en ongelukken tijdens werk voorkomen. Daarom zijn de bepalingen voor opdrachtgevers in het Arbobesluit aangescherpt en mag er harder worden opgetreden als de Arbowet wordt overtreden.

Uitbesteden
Volgens het ministerie gaat het vaak fout in de bouwsector, omdat er steeds meer werk wordt uitbesteed. Opdrachtgevers bepalen mede de omstandigheden waaronder het werk wordt uitgevoerd. Zij zijn daarom in sommige gevallen medeverantwoordelijk voor misstanden als ongelukken en overtreding van andere misstanden.

Reden
Het ministerie noemt ook een aantal redenen voor deze missstanden. Opdrachtgevers leggen soms zoveel tijdsdruk op, dat dit leidt tot ongelukken. Daarnaast schatten opdrachtgevers regelmatig de risico’s van een uit te voeren bouwproject onvoldoende in. De risico’s voor werknemers zijn daardoor onnodig groot.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.