Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Boete bij overtreding Arbowet omhoog

De boetes van overtredingen van de Arbowet gaan volgend jaar omhoog, naar maximaal 13.500 euro. Opdrachtgevers in de bouw worden daardoor harder aangepakt als zij hun opdrachtnemers laten werken onder slechte arbeidsomstandigheden. Dit heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten.

Volgens Het Financieele Dagblad vindt het ministerie dat er vanaf de start van een aanbesteding beter moet worden nagedacht over veilig en gezond werken. Ook moet er een betere planning komen van het werk. Dit moet arbeidsrisico’s en ongelukken tijdens werk voorkomen. Daarom zijn de bepalingen voor opdrachtgevers in het Arbobesluit aangescherpt en mag er harder worden opgetreden als de Arbowet wordt overtreden.

Uitbesteden
Volgens het ministerie gaat het vaak fout in de bouwsector, omdat er steeds meer werk wordt uitbesteed. Opdrachtgevers bepalen mede de omstandigheden waaronder het werk wordt uitgevoerd. Zij zijn daarom in sommige gevallen medeverantwoordelijk voor misstanden als ongelukken en overtreding van andere misstanden.

Reden
Het ministerie noemt ook een aantal redenen voor deze missstanden. Opdrachtgevers leggen soms zoveel tijdsdruk op, dat dit leidt tot ongelukken. Daarnaast schatten opdrachtgevers regelmatig de risico’s van een uit te voeren bouwproject onvoldoende in. De risico’s voor werknemers zijn daardoor onnodig groot.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres