Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
02
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Bondgenoten VS heroverwegen ban Chinese telecomleveranciers

Bondgenoten VS heroverwegen ban Chinese telecomleveranciers

Het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) stelt dat Huawei niet uitgesloten hoeft te worden bij de aanleg van het nieuwe 5G-netwerk. Volgens de inlichtingendienst kunnen de potentiële gevaren van Huawei-apparatuur beperkt worden. Eerder deze week liet de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern al weten een ban op het Chinese telecomleveranciers te heroverwegen.

Het VK en Nieuw-Zeeland zitten in de Five Eyes inlichtingenalliantie samen met Canada, Australië en de VS. Zo hebben ze toegang tot Amerikaanse gevoelige informatie, waardoor hun conclusies zwaar zullen wegen, meldt The Financial Times. Overheden die dachten over een ban op Chinese telecomleveranciers, baseerden zich op Amerikaanse waarschuwingen. Onder meer vice-president Mike Pence stelde dat bedrijven als Huawei via de achterdeur spioneren en daardoor een bedreiging zijn die zoveel mogelijk buiten de deur moet worden gehouden.

China-strategie
Het Nederlandse kabinet zal dit voorjaar een China-strategie formuleren. Dan zal ook blijken hoe het om wil gaan met Chinese telecomleveranciers en of zij bij het opstellen van de gunningscriteria voor de aanleg van het 5G-netwerk gewerd zullen worden. Eerder dit jaar leek de politiek hier inderdaad voor te kiezen, maar volgens de Volkskrant kentert het beeld nu bondgenoten andere conclusies dan de VS trekken. Ook Duitsland besloot afgelopen maand bijvoorbeeld af te zien van een ban.

Vertraging
Financiële overwegingen spelen ook een rol bij de keuze voor leverancier. Doordat het 5G-netwerk deels op bestaande apparatuur gebouwd zal worden. Een groot deel daarvan is van Huawei. Een ban zou dus betekenen dat veel apparatuur vervangen moet worden. Dat zou leiden tot vertraging en extra kosten, zo laten bronnen uit de Nederlandse telecomwereld weten tegenover de Volkskrant.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.