Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Bouw ‘goedkope zeesluis’ van start

De bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden valt 93 miljoen euro goedkoper uit dan Rijkswaterstaat had verwacht. Het consortium dat de aanbesteding binnensleepte, bleef vijftien procent onder de kostenraming, dat schrijft Het Parool.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft woensdagochtend officieel het startschot gegeven voor de bouw. Ze noemde het ontwerp van aannemersconsortium OpenIJ, een combinatie van BAM-PGGM, VolkerWessels en DIF, een icoon van inventief bouwen.

Innovatief en goedkoop
Voor de nieuwe, zeventig meter brede sluis wordt een doorgang gemaakt door de bestaande sluis. Intussen kan het scheepvaartverkeer gewoon doorgaan, via de oude sluis. Groot voordeel van het innovatieve ontwerp is dat het een stuk goedkoper is uitgevallen. Rijkswaterstaat had in de aanbesteding aangegeven maximaal 515 miljoen te willen uitgeven voor de bouw en 26 jaar onderhoud van de sluis. OpenIJ schreef in met een bedrag dat vijftien procent lager lag dan de raming van Rijkswaterstaat.

Angst voor vechtcontract
In eerste instantie zorgde dit voor een schok bij Rijkswaterstaat. Zou dit weer een vechtcontract worden? Pas na toetsing door externe adviseurs en uitvoerige gesprekken met OpenIJ durfde Rijkswaterstaat mee te gaan in de plannen van het aannemersconsortium.

Goedkopere bouw
De reden voor de flink lagere kosten zijn de lage rente en goedkope bouw. Het ontwerp voor de sluisdeuren is identiek. Daardoor is er nog maar één reservedeur nodig, aldus Het Parool. Een ander voordeel is dat het water door de sluisdeuren wordt afgevoerd in plaats van door omloopriolen naast de sluis. Dat scheelt in de bouwtijd en de kosten.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres