Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
09
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Bouw ‘goedkope zeesluis’ van start

Bouw ‘goedkope zeesluis’ van start

De bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden valt 93 miljoen euro goedkoper uit dan Rijkswaterstaat had verwacht. Het consortium dat de aanbesteding binnensleepte, bleef vijftien procent onder de kostenraming, dat schrijft Het Parool.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft woensdagochtend officieel het startschot gegeven voor de bouw. Ze noemde het ontwerp van aannemersconsortium OpenIJ, een combinatie van BAM-PGGM, VolkerWessels en DIF, een icoon van inventief bouwen.

Innovatief en goedkoop
Voor de nieuwe, zeventig meter brede sluis wordt een doorgang gemaakt door de bestaande sluis. Intussen kan het scheepvaartverkeer gewoon doorgaan, via de oude sluis. Groot voordeel van het innovatieve ontwerp is dat het een stuk goedkoper is uitgevallen. Rijkswaterstaat had in de aanbesteding aangegeven maximaal 515 miljoen te willen uitgeven voor de bouw en 26 jaar onderhoud van de sluis. OpenIJ schreef in met een bedrag dat vijftien procent lager lag dan de raming van Rijkswaterstaat.

Angst voor vechtcontract
In eerste instantie zorgde dit voor een schok bij Rijkswaterstaat. Zou dit weer een vechtcontract worden? Pas na toetsing door externe adviseurs en uitvoerige gesprekken met OpenIJ durfde Rijkswaterstaat mee te gaan in de plannen van het aannemersconsortium.

Goedkopere bouw
De reden voor de flink lagere kosten zijn de lage rente en goedkope bouw. Het ontwerp voor de sluisdeuren is identiek. Daardoor is er nog maar één reservedeur nodig, aldus Het Parool. Een ander voordeel is dat het water door de sluisdeuren wordt afgevoerd in plaats van door omloopriolen naast de sluis. Dat scheelt in de bouwtijd en de kosten.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.