Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
In het vierde kwartaal van 2019 ging het slechter met de bouw in Nederland. De eerste drie kwartalen lieten nog groei zien, maar in het laatste kwartaal kromp de bouwsector, meldt BNR Nieuwsradio. Dat is deels te wijten aan de geldende PFAS- en stikstofnormen.
Het bestuur van bouwer VolkerWessels waarschuwde zelfs dat toekomstige winstmarges onder druk staan vanwege het uitblijven van ‘adequate maatregelen met betrekking tot stikstof en PFAS’. Heijmans boekte wel winst, maar zag het aantal tenders in de inframarkt teruglopen.
Andere factoren
Sector econoom Madeline Buijs Bouw en Vastgoed van ABN Amro vertelt bij BNR Nieuwsradio dat de PFAS-normen en de uitspraak van de Raad van State over stikstof echter niet de enige factoren zijn die meespelen. Hoge bouwkosten, capaciteitsbeperkingen bij gemeenten minder gemeenten voor nieuwe woningen spelen ook mee. Ambtenaren zijn huiverig voor het afgeven vergunningen, hoewel die trend al zichtbaar was in 2018, nog voor de stikstofuitspraak van de Raad van State.
Infrasector kwetsbaar
Buijs denkt dat de grootste problemen in de infrasector zullen ontstaan. Bij de aanleg van wegen moet het gebruik van het object ook meegenomen worden in stikstofberekeningen. Auto’s stoten tijdens de gebruiksfase ook veel stikstof uit, dus infraprojecten zullen naar verwachten een stuk minder eenvoudig doorgang vinden dan bijvoorbeeld woningbouwprojecten.
Bouwprojecten konden lange tijd gewoon nog doorgaan, ook ten tijde van de uitspraak van de Raad van State. Vergunningen waren toen al afgegeven en orderportefeuilles zaten nog vol. Bouwbedrijven beginnen de gevolgen van de strengere PFAS- en stikstofnormen nu langzaam te merken.
Oplopende kosten
Uit een enquête van Bouwend Nederland bleek vorige week dat 71% van de bouwbedrijven te maken heeft met vertragingen en oplopende kosten, ondanks de verruiming van de PFAS-norm in november van vorig jaar. Eerder werd al bekend dat in het laatste kwartaal van 2019 25% meer kleine bouwbedrijven failliet zijn gegaan – vooral eenmanszaken – in vergelijking met het vierde kwartaal van 2018.