Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Bouwaanbestedingen hebben vaak ‘vlekje’

In 2018 werden er in de bouw 1150 aanbestedingen opgesteld. In ruim 60% van de gevallen werd er daarbij volgens Bouwend Nederland een ‘aanbestedingsfout’ gemaakt. Toch vindt de brancheorganisatie de situatie niet alarmerend, aangezien het slechts in enkele tientallen gevallen om ernstige missers zou gaan.

Aanbestedingsexpert bij Bouwend Nederland Jan van Alphen stelt in het Parool dat parlementaire enquêtes uit het verleden al duidelijk hebben gemaakt dat er in de bouwwereld mechanismen zijn die uitnodigen tot misbruik. Toch krijgt de brancheorganisatie zowel van leden als van niet-leden weinig klachten. Volgens van Alphen is dit logisch aangezien, de vraag naar bouw in Nederland zo groot is dat er geen reden is om op oneerlijke wijze opdrachten te winnen.

Integriteit
Emeritus hoogleraar inkoopmanagement Jan Telgen is echter een stuk kritischer. Hij stelt dat op het gebied van integriteit bij aanbestedingen Nederland binnen de EU tot de onderste regionen hoort. Daarbij hoeft het niet altijd om integriteitskwesties te gaan, maar het is volgens Telgen niet uitgesloten dat de regels bewust niet goed worden gevolgd. Het gaat hierbij vooral om fouten die overheden maken bij het opstellen van aanbestedingen; over frauderende bouwbedrijven zijn geen cijfers bekend. Toch benadrukt Telgen dat er aanwijzingen zijn dat Nederland ook op dit vlak slecht presteert.

Amsterdam
Het grote aantal fouten bij het opstellen van aanbestedingen kan volgens van Alphen bouwbedrijven frustreren en ongewenst gedrag in de hand werken. Het is volgens hem wrang dat het nu juist Amsterdam is die getroffen wordt door mogelijke fraude. Die gemeente zou haar inkoop aan het professionaliseren zijn, onder meer door van tevoren contact op te zoeken met bouwbedrijven en ze de vrijheid te geven om zelf met creatieve oplossingen te komen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres