Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Bouwers A15 willen tegenvallers verhalen op Rijkswaterstaat

Het consortium A-Lanes A15 probeert een groot deel van de tegenvallers bij de A15 te verhalen op Rijkswaterstaat. Tegelijkertijd worden alle onderaannemers aan het lijntje gehouden, omdat de onderhandelingen met de opdrachtgever nog altijd voortslepen.

Strukton, Strabag en Ballast Nedam vormen het consortium en de hoofdaannemers van de opdracht voor de A15 Maasvlakte-Vaanplein. Het gaat om een dbfm-contract met een waarde van 1,2 miljard euro. Naast het ontwerp en de bouw, liggen ook de risico’s voor de financiering en het onderhoud bij de markt. Er is erg laag ingeschreven, waarbij de bouwbedrijven ook bijna alle lijstrisico’s naar zich toe hebben getrokken.

Risico’s voor onderaannemers
De bouwcombinatie is vervolgens in zee gegaan met tientallen onderaannemers om het megaproject te klaren. Bij dergelijke grote projecten is het niet ongebruikelijk dat de hoofdcombinatie 80 tot 90 procent inkoopt bij derden, schrijft Cobouw. Diverse partijen geven aan dat het consortium zoveel mogelijk risico’s heeft neergelegd bij de toeleveranciers en onderaannemers.

Vechtcontracten verdwijnen
De beoogde transparantie in de nieuwe Marktvisie van Rijkswaterstaat is bij de A15 nog ver te zoeken. Cees Brandsen, Directeur Grote Projecten bij Rijkswaterstaat verwacht desondanks dat lopende vechtcontracten langzaam verdwijnen. In algemene zin bespeurt hij al een meer open houding en een betere samenwerking, zoals bij de nieuwe Martkvisie voorschrijft. “Bij directe issues laten bouwers wel het achterste van hun tong zien. Problemen zijn wel al beter bespreekbaar.” Brandsen merkt dat er minder rechtszaken worden aangespannen. “Voor een aantal lopende issues hebben we ingegrepen op de lopende contracten en staan de projecten weer op de rit. Voor nieuwe projecten werken we al met een andere risicoverdeling en streven we naar meer samenwerking.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres