Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Bouwers zien af van grote infraprojecten Rijk

Bouwbedrijven worden steeds terughoudender bij het inschrijven op grote infraprojecten van het Rijk. Zij willen de risico’s die bij dit soort projecten komen kijken, niet langer dragen. Het Rijk wil de komende jaren voor miljarden investeren in infrastructuur, maar het is de vraag of dat lukt.

Bouwers vinden dat zij te weinig winstmarge pakken voor de risico’s die zij bij grote projecten nemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor BAM, bij het project Zeesluis IJmuiden. BAM besloot vorig jaar niet langer in te schrijven op tenders van meer dan 150.000 miljoen euro, als de risico’s bij de bouwer zouden komen te liggen. Ook bouwbedrijf Heijmans waagt zich niet langer aan miljardentenders. “Bij ons als marktpartijen worden risico’s neergelegd die wij niet kunnen controleren. Dat materialen duurder worden is ondernemersrisico, maar vertraging doordat de overheid geen vergunningen afgeeft – daar kunnen wij niets tegen beginnen”, zegt Heijmans-CEO Ton Hillen.

Risico’s afschuiven

Friso de Zeeuw, emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, geeft de bouwers gelijk. Volgens hem heeft het Rijk de risico’s te veel op het bordje van de bouwbedrijven gelegd. “Bouwers kunnen het risico bij dit soort megaprojecten, die soms tot een miljard of meer gaan, gewoon niet dragen.” Rijkswaterstaat is daarentegen niet enthousiast over bouwers die bij elke vertraging meerkosten willen rekenen. Het Rijk is al enige in gesprek met bouwbedrijven over oplossingen, zoals het tweefasencontract. Volgens De Zeeuw moet het Rijk afstappen van grote contracten waarbij de bouwer alle verantwoordelijkheid heeft. Ook moet Rijkswaterstaat zich actiever bemoeien met de uitvoering en meer operationele kennis in huis halen.

Meedenken

Heijmans-CEO Hillen ziet dat Rijkswaterstaat wel degelijk wil meedenken met bouwers, maar noemt de materie ook ingewikkeld. De CEO van BAM, Ruud Joosten, ziet het minder rooskleurig in. “De discussie gaat tussen een nogal conservatieve industrietak en een overheid die ook niet graag toegeeft.” Afzien van het inschrijven op grote infraprojecten is volgens hem voorlopig de enige oplossing.

Bron: NRC

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link