Magnifying glass Close

Wat de brexitbuit oplevert voor Nederland

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) komt naar Nederland. Op deze ‘brexitbuit’ werd enthousiast gereageerd, maar er moet nog veel gebeuren voordat het EMA zijn intrek in Nederland kan nemen. Het binnenhalen van het EMA kost het Rijk geld. NOS vroeg zich daarom af wat het EMA voor Nederland gaat opleveren.

De aanbesteding voor de bouw van het hoofdkantoor is al in volle gang. Volgens Rijksvastgoedbedrijf, die de aanbesteding heeft uitgeschreven, zijn er zes bedrijven en consortia in de running. Het Rijk zal uiteindelijk met drie bedrijven gaan onderhandelen over bijvoorbeeld de kostenraming. In maart volgend jaar wordt de aanbesteding gegund. Het winnende bedrijf of consortia mag dan beginnen met de bouw van het gebouw, waarvan het ontwerp wegens tijdsgebrek al in grote lijnen klaar is. Het gebouw gaat zo’n 250 tot 300 miljoen euro kosten, denken economen van ING. Het EMA zal deze kosten via de huur volledig terugbetalen aan het Rijk.

EMA-medewerkers
Van de 850 EMA-medewerkers heeft 81 procent aangegeven mee te willen verhuizen naar Amsterdam. Het totaal aantal medewerkers is goed voor zo’n 45 miljoen euro aan besteedbaar netto inkomen, schat ING. De huisvesting zal jaarlijks 10 tot 15 miljoen opleveren. Daarnaast ontvang het EMA ook nog bezoekers. Dat bezoek leidt tot 30.000 overnachtingen per jaar, wat weer leidt tot 4 miljoen euro extra omzet voor hotels.

Biotech- en geneesmiddelenontwikkeling
De Nederlandse medicijnenindustrie ziet ook op lange termijn veel positieve effecten. Zo hoopt Annemiek Verkamman, directeur van belangenvereniging HollandBio, dat door de komst van het EMA, farmaceutische bedrijven ervoor kiezen om hun biotech- en geneesmiddelenontwikkeling op termijn in Nederland uit te voeren.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres