Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
01
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Global
Soort:

Britse bedrijven buitenspel bij aanbestedingen EU

Britse bedrijven buitenspel bij aanbestedingen EU

Onder de huidige Europese aanbestedingsrichtlijnen zouden EU-instituties, zoals het Europees Parlement (EP), na Brexit geen contracten meer kunnen gunnen aan Britse bedrijven. Ook zouden huidige ‘gevoelige’ contracten met partijen uit het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen worden stopgezet. Dat stelt The Guardian, op basis van notulen van een bijeenkomst tussen Klaus Welle (secretaris-generaal van het EP) en een Brexit-werkgroep van het EP.

De Brexit-werkgroep maakt zich onder meer zorgen over een contract voor de levering van telecom diensten tussen het EP en British Telecom (BT). Volgens de Europese parlementsleden is dat het soort contract dat na Brexit om veiligheidsredenen mogelijk herzien moet worden. Ook willen ze dat er een overzicht komt van alle huidige contracten tussen Britse partijen en EU-lichamen.

British Telecom
BT heeft in de afgelopen tien jaar voor 150 miljoen pond aan contracten afgesloten met verschillende EU-instanties. Haar huidige contract met het EP is 24 miljoen. In een reactie stelt het bedrijf ervan overtuigd te zijn dat die overeenkomst, waar het zich “volledig aan heeft gecommitteerd” behouden moet worden. Daarnaast vindt BT dat het ook na Brexit moet kunnen meedingen naar EU-contracten.

Harde Brexit
Ondanks haar optimisme kan BT zelfs vrezen dat het haar contract eerder verliest dan verwacht. Uit de notulen van de vergadering blijkt dat contracten met Britse bedrijven in het geval van een harde Brexit mogelijk sneller dan gepland gestopt zullen worden. Volgens Britse pro-Remain euro-Parlementariër Catherine Bearder is dit nu eenmaal de realiteit en mogen de Britten geen speciale behandeling verwachten. “Wanneer de Brexit plaatsvindt zal de EU bij aanbestedingen het VK op een zelfde manier behandelen als andere derde landen.”

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.