Magnifying glass Close

Britse defensieminister ontslagen om Huawei-kwestie

Mag Huawei een rol krijgen in de aanbesteding van het 5G-netwerk? Dit debat speelt ook in het Verenigd Koninkrijk (VK) en heeft nu minister van Defensie Gavin Williamson de kop gekost. Hij zou gelekt hebben uit een geheime regeringsvergadering, zo schrijft de Volkskrant.

Britse media meldden vorige week dat de Nationale Veiligheidsraad heeft toegestaan dat Huawei niet-cruciale onderdelen mag leveren voor de aanleg van het Britse 5G-netwerk. Deze berichtgeving werd gebaseerd op bronnen binnen de regering. Volgens premier Theresa May is er overtuigend bewijs gevonden dat Williamson gelekt heeft.

Amerikaanse druk
De Britse regering meldt nu dat er nog geen beslissing is genomen over welke rol Huawei krijgt bij de aanleg van het 5G-netwerk. May zou overtuigd zijn dat Williamson met zijn lek haar onder druk zou willen zetten om Huawei volledig te weren van de aanbesteding. Daardoor voelt May nu ook de druk vanuit Washington. De VS wil Huawei volledig buiten de deur houden en maakt geen onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële onderdelen. De Amerikanen hebben dan ook gewaarschuwd dat wanneer toegegeven wordt aan Huawei de samenwerking met de Britse inlichtingendiensten op een laag pitje gezet zal worden.

Debat Nederland
In Nederland debatteert de Kamer nog steeds over de vraag of de Chinese techgigant betrokken mag worden bij de aanleg van he 5G-netwerk. Terwijl steeds meer Kamerleden zich tegen Huawei keren, maakte KPN bij de presentatie van haar kwartaalcijfers bekend dat het een overeenkomst met Huawei heeft gesloten voor de levering van 5G-technologie. Daarbij maakt het bedrijf volgens de NOS wel onderscheid tussen het ‘kernnetwerk’ – waarvoor het met een westers bedrijf in zee wil gaan – en minder spionage gevoelige radio- en antennetechnologie.

Partner van Aanbestedingscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Aanbestedingscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres