Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

'Brug Maastricht is een te dure aanbesteding'

De drie bouwcombinaties die zich hebben teruggetrokken uit de aanbesteding van het Noorderbrugtracé in Maastricht vinden de eisen van de opdrachtgever buiten alle proporties.[slide] Het zou gaan om te hoge kosten, te grote risico’s en onvolledige informatie, dat schrijft Cobouw.

Een consortium van Ballast Nedam en Strukton zien nog wel heil in het project, de twee partijen die samen al langer werken aan de A2-tunnel in Maastricht. De drie andere bouwers zagen eerder af van de Noorderbrug. De bouwers die afhaken zijn inmiddels bekend: VolkerWessels, de combinatie Dura Vermeer–Besix, en een combinatie van BAM en TBI.

Aanbestedingskosten
Vooral de hoge aanbestedingskosten voor de brug met een bouwsom van 168 miljoen euro, zou een brug te ver zijn. Meerdere bronnen schatten die kosten op 1,5 miljoen euro. Daarnaast zouden de stevige positie van Ballast Nedam en Strukton de kans op succes klein maken.

Veel risico’s
BAM trok zich in oktober al terug: “De kostenvergoeding staat niet in verhouding tot de aard van het werk”, licht een woordvoerder van BAM toe. “De dialoogfase is bovendien lang en verder worden veel risico’s bij de aannemer gelaten. De informatieverstrekking over kabels en leidingen is daarbij niet volledig.” Dura Vermeer en VolkerWessels bevestigen dat zij zich terugtrokken, maar willen inhoudelijk geen commentaar geven.

Heel transparant
De aanbestedende partij, Belvédère, verklaart de aanbestedingseisen zijn getoetst naar aanleiding van de klachten: “Uit die toets blijkt dat we geen buitenproportionele eisen stellen.” Gemeenteraadslid Paul Limpens van de VVD heeft vertrouwen in de enige overgebleven partij: “De ervaringen met hen bij de A2-tunnel zijn goed.” Vragen over de aanbesteding heeft hij niet: “Het gaat heel transparant. Er kan niet gemanipuleerd worden.”

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 12 februari 2015 23:05 uur

Nee, als er slechts 4 partijen geïnteresseerd en geschikt zijn en er trekken zich 3 partijen terug, dan kan het natuurlijk niet aan de inkoopstrategie liggen. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat de ervaringen met de overgebleven partij goed zullen zijn. Je moet het wel erg stom aanpakken als je als enige overgebleven inschrijvende partij een scherpe prijs afgeeft dat je na de gunning nog moet vechten om je rendement te behalen. Ik voorspel je dat de gunning wat langer op zich wachten dan normaal....

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link