Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Buitenlandse bouwers voeren projecten Rijkswaterstaat uit

Ruim een derde van de projecten van Rijkswaterstaat viel afgelopen jaar in handen van buitenlandse bouwers. Het is de eerste keer dat niet-Nederlandse bouwers de lijst van meest succesvolle bouwers bij Rijkswaterstaat aanvoeren. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, lijkt hier nogal gefrustreerd over te zijn. Dit meldt Cobouw.

In het Financieele Dagblad zei Verhagen twee jaar geleden dat Rijkswaterstaat moet stoppen met het actief lekker maken van buitenlandse bouwers voor Nederlandse weg- en waterbouwprojecten. Volgens hem is de concurrentie door de crisis al moordend genoeg. Verhagen riep bouwers op tot het beperken van de buitenlandse concurrentie.

Buitenlandse bouwers
Nu, twee jaar later, blijkt uit het jaarlijkse Grote Gunningenonderzoek van Cobouw dat de oproep van Verhagen weinig heeft opgeleverd. Wat de voorzitter van Bouwend Nederland wilde voorkomen, is in 2016 uitgekomen. Een derde van de totale gww-projecten van Rijkswaterstaat viel afgelopen jaar in handen van de buitenlandse bouwers. In totaal gunde Rijkswaterstaat in 2016 53 gww-projecten met een totale waarde van ruim 897 miljoen euro. 42 procent van de waarde kwam terecht bij buitenlandse aannemers.

Consortiavorming
Al vanaf het begin heeft Rijkswaterstaat de oproep van Verhagen de kop ingedrukt. Rijkswaterstaat streeft naar gezonde concurrentie en is op zoek naar de beste aanbiedingen. Daarnaast is er bij de projecten vaak sprake van consortiavorming, waarbij Nederlandse bouwbedrijven de samenwerking zoeken met buitenlandse partijen. Andersom gebeurt het ook. Nederlandse bouwbedrijven proberen op dezelfde manier projecten in het buitenland te bemachtigen.

Voorbeelden
Een aantal voorbeelden van Nederlandse projecten die door buitenlandse bouwbedrijven worden uitgevoerd zijn: de Zuidasdok door Heijmans, Fluor Infrastructure en Hochtief en de Zuidelijke Ringweg Groningen door onder andere Max Bögl.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres