Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Coalitie akkoord over aanpak stikstof: maximumsnelheid naar 100 km

De coalitie is akkoord met een pakket maatregelen om de stikstofproblematiek zo snel mogelijk aan te pakken. Een van de belangrijkste stikstofmaatregel is het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 kilometer per uur. Op wegen waar nu een maximumsnelheid van 130 geldt, mag straks alleen tussen 19.00 uur en 06.00 uur zo hard worden gereden.

Met het akkoord wil het kabinet de woningbouw op korte termijn vlot trekken. Door de stikstofcrisis liggen veel bouwprojecten stil of dreigen stil te vallen. Ook de belangrijkste infrastructurele projecten, zoals dijkversterkingen, moeten weer op gang komen. Coördinerend minister Carola Schouten (Landbouw) wil voor 1 december een akkoord bereiken met de provincies over maatregelen op de langere termijn, zoals het opkopen van boerenbedrijven.

Pijnlijke maatregel voor VVD

Het zijn verstandige maatregelen die voor de korte termijn ruimte bieden, laat D66-voorman Rob Jetten op Cobouw weten. Voor de regeringspartij VVD is het verlagen van de maximumsnelheid echter een pijnlijke maatregel, aangezien zij nou juist wilden dat er op veel meer wegen 130 klimoter per uur kon worden gereden. Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaf al aan niet blij te zijn met het akkoord. “Het is niet leuk. We moeten voorkomen dat de bouw van woningen en wegen inkakt.”

Geen oplossing voor alle problemen

Het kabinet probeert al bijna een half jaar een oplossing te vinden voor het stikstofprobleem. De Raad van State oordeelde eind mei al dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg natuurbescherming biedt. Rutte noemt het akkoord dan ook een belangrijke stap, maar zegt meteen dat “hiermee niet alle problemen zijn opgelost.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link