Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Commissaris Tichelaar gaf schoonzus ontwerpklus Huize Tetrode

De Drentse commissaris van de koning, Jacques Tichelaar (PvdA) erkent dat hij zelf zijn schoonzus heeft aangedragen voor de herinrichting van Huize Tetrode, een gebouw dat in bezit is van de provincie. Tichelaar geeft in een brief aan Provinciale Staten aan dat de herinrichting van Tetrode in 2015 niet op gang kwam. Hierbij heeft hij gevraagd om met snelheid alsnog een ontwerp te realiseren en heeft hij een aantal firma’s genoemd, namelijk Klinkenberg-SO en Roodbergen | Dolfsma. Dat schrijft Dagblad van het Noorden.

Een ambtenaar is met beide firma’s aan de slag gegaan. Klinkenberg-SO is de bedrijfsnaam van Karin Klinkenberg, de schoonzus van Tichelaar. Zij factureerde in totaal 3.105 euro aan de provincie. Roodbergen | Dolfsma leverde uiteindelijk voor ruim 20.000 euro aan verlichtingselementen voor Tetrode.

Integriteitscode
De integriteitscode van de provincie schrijft voor dat een bestuurder zelfs de schijn van belangenverstrengeling moet vermijden. Tichelaar vindt zelf dat hij de code niet heeft overtreden. Wel schrijft hij dat hij zijn schoonzus voor een zakelijke opdracht heeft voorgedragen aan een ambtenaar, zonder de familieband te vermelden. Toen de familieband duidelijk werd, is er volgens Tichelaar overlegd tussen de commissaris en de ambtelijke organisatie. De opdracht is vervolgens niet verder uitgebreid, maar afgerond.

Bemiddelen
Klinkenberg bemiddelde nog wel bij de levering van meubels voor de door haar opnieuw ontworpen landschapszaal van Tetrode. In februari 2016 factureerde ze bovendien nog 945 euro voor werkzaamheden in de hal van het pand.

Aftreden
Vorige week heeft Tichelaar zich verantwoord over de belangenverstrengeling in een spoeddebat in Provinciale Staten. Na het debat besluit hij af te treden als commissaris van de koning. “Vertrouwen is nodig om goed te kunnen functioneren. Dat vertrouwen ervaar ik als volstrekt onvoldoende. Daarom besluit ik per direct af te treden”, aldus Tichelaar tijdens het debat.

Opspraak 2013
Tichelaar kwam in 2013 ook in opspraak toen bleek dat hij zich had gemengd in een conflict tussen zijn zwager en de gemeente Coevorden. Daarop beloofde hij Provinciale Staten nooit meer voor een familielid te bemiddelen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres