Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Concessie hoofdrailnet en HSL terecht gegund aan NS

De concessie van het hoofdrailnet (waaronder HSL-Zuid) is terecht onderhands gegund aan de Nationale Spoorwegen (NS). Dat bepaalt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in de zaak die de regionale vervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia hebben aangespannen tegen staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu.

In 2001 is het vervoer op de HSL openbaar aanbesteed. NS, Connexxion en Arriva deden een bod. NS won deze concessie met een extreem hoog bod. Connexxion werd tweede met een bod dat nog niet eens de helft bedroeg. Na het Fyra-debacle besloot het ministerie om de concessie op de HSL onder te brengen bij de hoofdrailnetconcessie. Dit traject wordt nu geplaagd door storingen en vertragingen.

Concessie onderhands gunnen
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besloot eind 2014 om de concessie voor het hoofdrailnet onderhands te gunnen aan de NS. Daarbij kregen de andere vervoerders geen kans om ook mee te dingen naar het vervoer op de HSL Zuid. Bezwaar van de vervoerders werd van de hand gewezen. Daarop stapten zij naar het CBb.

‘Niet rechtmatig’
Volgens de regionale vervoerders is deze onderhandse aanbesteding van de concessie niet rechtmatig. De Aanbestedingswet dwingt de aanbestedende dienst bij de aanbesteding van een concessie met een duidelijk grensoverschrijdend belang, zoals de concessie van het hoofdrailnet, een passende mate van openbaarheid in acht te nemen.

Uitspraak
Het CBb vindt dat de staatssecretaris de concessie onderhands aan NS mocht gunnen. Financieel is dit namelijk het voordeligst en de reiziger heeft geen belang bij een opsplitsing van het hoofdrailnet, zo luidt de uitspraak. Het CBb is de eindrechter in deze zaak.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres