Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Sinds de Russische invasie in Oekraïne is discussie ontstaan over de contracten tussen gemeenten en Russische gasleverancier Gazprom. Burgers en gemeenteraadsleden willen dat gemeenten hun contracten opzeggen. Het ontbinden van de energiecontracten is echter lastig en duur.
Gazprom mag gas leveren aan Nederlandse gemeenten omdat het bedrijf daarvoor een Europese aanbesteding won. Gemeenten kunnen daardoor niet zomaar onder de contracten uit, tenzij ze het contract afkopen. 120 Nederlandse gemeenten hebben een contract met Gazprom. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn gemeenten ‘met handen en voeten gebonden’ aan de aanbestedingsregels. Als gemeenten dat doen krijgen ze geen gas meer, maar moeten zij Gazprom wel een hoge boete betalen.
Dat geldt onder andere voor de Coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân (Ovef). Die coöperatie is verantwoordelijk voor de inkoop van energie voor zeventien Friese gemeenten en de provincie Friesland. De coöperatie heeft geen ontbindingsclausule opgenomen in het contract met Gazprom. De kans is groot dat de gemeenten en provincie het contract laten doorlopen, zegt Isolde den Haring, directeur van de coöperatie.
Afgelopen week startten diverse organisaties een petitie die overheden oproept de contracten te ontbinden. Die is inmiddels 70.000 keer ondertekend.
Bron: FD.nl