Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
07
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Global
Soort:

Corbyn pleit voor ‘Britain First’ bij aanbesteden

Corbyn pleit voor ‘Britain First’ bij aanbesteden

In maart ontstond ophef in het Verenigd Koninkrijk (VK) nadat een Frans-Nederlands bedrijf de aanbesteding won om na de Brexit de nieuwe Britse paspoorten te maken. Oppositieleider Jeremy Corbyn stelt nu in een interview dat zulke praktijken verleden tijd moeten zijn. Britse overheidscontracten moeten volgens hem gegund worden aan Britse bedrijven.

Corbyn stelt dat de staat jaarlijks ruim 200 miljard pond investeert in de private sector. De overheid zou daarom de industrie kunnen sturen om het maatschappelijk belang te dienen. Dat gebeurt nu nog te weinig, volgens de Labour-leider.

Buitenland
Corbyn wijst naar de spoorwegbouw in het VK. Volgens hem zijn Britse bedrijven prima in staat om daar verantwoordelijk voor te zijn. Toch zijn die overheidscontracten in de afgelopen jaren voornamelijk naar buitenlandse bedrijven gegaan. Dit zou de Britse economie veel banen en belastingomzet hebben gekost. Overigens laat Corbyn ook weten dat de Britse overheid in het algemeen te veel contracten uitbesteed aan private partijen. Daar moet volgens hem ook verandering in komen.

Brexit
The Guardian maakt duidelijk dat er veel kritiek is op de uitspraken van Corbyn. Ten eerste lijkt hij te pleiten voor Trump-achtig economisch ‘Britain First’ protectionisme. Ten tweede heeft zijn partij veel anti-Brexit stemmers getrokken, en voerde Corbyn ook tijdens het referendum campagne tegen Brexit. Zijn huidige pleidooi is echter in strijd met Europese aanbestedingsregels, al weigerde hij duidelijk te maken of zijn plannen makkelijker uit te voeren zouden zijn na een Brits vertrek uit de EU.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.