Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Coronaherstelplannen Nederland bedragen 7,7 miljard

Het kabinet heeft voor 7,7 miljard euro aan plannen opgesteld die in aanmerking zouden kunnen komen voor de EU-subsidie in het kader van coronaherstel. Of al deze plannen toegekend worden, is nog maar zeer de vraag. Voor Nederland is zo’n 4,7 miljard euro gereserveerd in Brussel.

Ruime plannen
Minister Kaag van Financiën stelt dat bewust is gekozen voor een groter investeringsbedrag conceptplannen in te dienen. Volgens haar geeft dat ‘ruimte om accenten te leggen’ voor het definitieve Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan. Nederland is de laatste EU-lidstaat die nog een plan in moet dienen.

Voorwaarden
Kaag benadrukt dat het geld uit de EU alleen bedoeld is om uitgaven te financieren die al begroot zijn en in het coalitieakkoord volledig gedekt zijn. De EU stelt bovendien als voorwaarde dat Nederland tegelijk ook ‘ambitieuze hervormingen’ moet treffen om de economie robuuster te maken. Daarom zijn er naast de 23 investeringsplannen op het gebied van onder meer klimaatverandering, volkshuisvesting en arbeidsmarkt ook 16 hervormingsmaatregelen in het conceptplan opgenomen.

Proces
Als de Tweede Kamer is geraadpleegd over de voorgenomen investeringen, start de formele dialoog met de Europese Commissie en het consultatieproces voor het eerste conceptplan. Het gaat om een breed consultatieproces door middel van een publieke (online) consultatie. Op verzoek van de Tweede Kamer en volgens eisen van de Europese verordening voor het coronaherstelfonds raadpleegt het kabinet medeoverheden en sociale partners gericht. Gemeenten en provincies mogen alleen meepraten over de uitvoering.

Planning
Het is de bedoeling om in juni met een definitieve conceptversie te komen waarover de Tweede Kamer zich uit mag spreken.

Bron: Binnenlands Bestuur

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link