Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Het grootste deel (57%) van de rechtszaken over omkoping tussen 1997 en 2014 had te maken met overheidsinkoop. [slide]Gevolgd door het omkopen van de douane ambtenaren (14%). De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) heeft dit gepubliceerd in het ‘Foreign Bribery Report’, zo schrijft PianOo.
Het valt op dat het meestal de directeuren van staatsbedrijven zijn die profiteren, en in veel mindere mate de overheidsinkopers. Het rapport roept overheden op om meer aandacht te besteden aan integriteit in relatie tot overheidsinkoop.
OESO anti corruptie conventie
De OESO anti-corruptie conventie uit 1997 is tot nu toe het enige anti-corruptie instrument dat de aanbodzijde belicht. De conventie verplicht alle landen die dit ondertekend hebben om wettelijke maatregelen te nemen tegen bedrijven die in het buitenland ambtenaren omkopen. Voor het eerst zijn alle gevallen, die naar aanleiding van deze conventie gerechtelijk zijn aangepakt, onderzocht. Het gaat om 427 gevallen in 17 landen. 21% van de gevallen komt uit hoog ontwikkelde landen, zoals Nederland.
Directeur het meest corrupt
In 27% van de gevallen was de corrupte ambtenaar de directeur van het staatsbedrijf. Deze ontvingen doorgaans 80% van de corruptiegelden. In slechts 3% van de gevallen ging het om overheidsinkopers die slechts 0,25% van het geld kregen. De branches die het meest betrokken zijn, zijn grondstofwinning, bouw, ICT en transport. Het hoogste bedrag dat betaalt is was € 1 miljard; het kleinste bedrag €10,45.