Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

CPO NS: “Aanbestedingswet is een vergaande bureaucratisering”

“Ik denk dat de Aanbestedingswet een vergaande bureaucratisering is geworden”, stelt Jeroen Wegkamp, CPO van NS tegen AanbestedingsCafe.nl. “Niemand kan tegen de vier beginselen van de wet zijn. Elke procedure zou moeten voldoen aan de uitgangspunten non-discriminatie, gelijke behandeling, transparantie en proportionaliteit. De wet is nu, door de Nederlandse toevoegingen aan de Europese Richtlijnen Overheden en Nutssectoren, erg complex geworden.De uiteindelijke doelen, namelijk de vier beginselen, maar ook meer toegang voor het mkb en best value for tax payers’ money, worden niet meer optimaal bediend”, aldus de NS-topman.

Wegkamp ziet dat geen enkele partij echt profiteert van de Aanbestedingswet. “De business is niet blij met inkoop, omdat de doorlooptijden veelal lang zijn. De leveranciers worden niet vrolijk van de zware administratieve lasten die we bij ze neerleggen en tot slot wordt inkoop niet gelukkig van de toenemende administratieve lasten.” Het baart Wegkamp zorgen dat er zelfs partijen afhaken, als blijkt dat het om een Europese aanbesteding gaat. “We hebben leveranciers die expliciet aangeven dat ze niet inschrijven als we Europees aanbesteden. In mijn ogen schiet de wet dan zijn doel voorbij.”

Gids Proportionaliteit is een lastenverzwaring
De nieuwe Aanbestedingsrichtlijnen zorgen volgens de CPO niet voor verbeteringen. “Ik word er niet blij van dat de Gids Proportionaliteit verplicht is gesteld voor speciale-sectorbedrijven. We waren al verplicht om met de Gids te werken, maar nog niet conform de letter. De verplichting van de Gids zorgt voor een lastenverzwaring, met name in de motiveringsplicht, zowel voor de aanbesteder als voor de leveranciers. Ik heb met leveranciers gesproken die aangeven hier ook niet op zitten te wachten. Een betere marktwerking wordt hier dus niet mee bereikt. Dus waarom extra regels opleggen als er geen probleem is?”

Afschaffing 2B-diensten zet mkb op achterstand
Ook de afschaffing van de 2B-diensten gaat ZZP’ers en mkb’ers op een achterstand zetten. “Met name op het gebied van inhuur wordt dit nu een stuk schimmiger. Waar het voorheen vrij makkelijk was voor ZZP’ers om inhuuropdrachten te krijgen via marktplaatsen, is dat nu een stuk lastiger. Ik zie dat aanbestedende diensten nu veel vaker raamovereenkomsten sluiten met grote dienstverleners om inhuurvragen onder te brengen. Dit is ten nadele van de ZZP’er, die niet meer direct bij de opdrachtgever kan gaan werken en zo een deel van zijn marge moet inleveren.”

Zin en onzin van de wet evalueren
Wegkamp is in 2015 betrokken geweest bij de evaluatie van de Aanbestedingswet 2012. Is er voldoende gedaan met de uitkomsten van deze evaluatie? “Het was moeilijk om op basis van het cijfermateriaal harde conclusies te trekken. Ik denk dat we het maximale uit de evaluatie hebben gehaald”, antwoord Wegkamp. “Wat niet is geëvalueerd is de zin of onzin van de wet en dan met name de Nederlandse toevoegingen bovenop de Europese Richtlijnen. De complexiteit van de wet heeft als gevaar dat er bureaucratisering en juridisering plaatsvindt. Laten we met alle betrokken partijen bij elkaar komen om te bekijken hoe we de wet in totaliteit efficiënter kunnen inrichten”, stelt Wegkamp voor.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 13 september 2016 16:42 uur

Beste Jeroen, Duidelijke en heldere uiteenzetting. Ik sluit me aan bij jouw betoog. Ik wil een leverancier kunnen selecteren op hun inhoudelijke oplossing (offerte) en niet of ze bedreven zijn in een rechtmatig bureaucratisch trucje. Groeten, Jos Brands Groeten, Jos

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres