Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
09
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Wetgeving
Soort: ,

CPO NS: “Aanbestedingswet is een vergaande bureaucratisering”

“Ik denk dat de Aanbestedingswet een vergaande bureaucratisering is geworden”, stelt Jeroen Wegkamp, CPO van NS tegen AanbestedingsCafe.nl. “Niemand kan tegen de vier beginselen van de wet zijn. Elke procedure zou moeten voldoen aan de uitgangspunten non-discriminatie, gelijke behandeling, transparantie en proportionaliteit. De wet is nu, door de Nederlandse toevoegingen aan de Europese Richtlijnen Overheden en Nutssectoren, erg complex geworden.De uiteindelijke doelen, namelijk de vier beginselen, maar ook meer toegang voor het mkb en best value for tax payers’ money, worden niet meer optimaal bediend”, aldus de NS-topman.

Wegkamp ziet dat geen enkele partij echt profiteert van de Aanbestedingswet. “De business is niet blij met inkoop, omdat de doorlooptijden veelal lang zijn. De leveranciers worden niet vrolijk van de zware administratieve lasten die we bij ze neerleggen en tot slot wordt inkoop niet gelukkig van de toenemende administratieve lasten.” Het baart Wegkamp zorgen dat er zelfs partijen afhaken, als blijkt dat het om een Europese aanbesteding gaat. “We hebben leveranciers die expliciet aangeven dat ze niet inschrijven als we Europees aanbesteden. In mijn ogen schiet de wet dan zijn doel voorbij.”

Gids Proportionaliteit is een lastenverzwaring
De nieuwe Aanbestedingsrichtlijnen zorgen volgens de CPO niet voor verbeteringen. “Ik word er niet blij van dat de Gids Proportionaliteit verplicht is gesteld voor speciale-sectorbedrijven. We waren al verplicht om met de Gids te werken, maar nog niet conform de letter. De verplichting van de Gids zorgt voor een lastenverzwaring, met name in de motiveringsplicht, zowel voor de aanbesteder als voor de leveranciers. Ik heb met leveranciers gesproken die aangeven hier ook niet op zitten te wachten. Een betere marktwerking wordt hier dus niet mee bereikt. Dus waarom extra regels opleggen als er geen probleem is?”

Afschaffing 2B-diensten zet mkb op achterstand
Ook de afschaffing van de 2B-diensten gaat ZZP’ers en mkb’ers op een achterstand zetten. “Met name op het gebied van inhuur wordt dit nu een stuk schimmiger. Waar het voorheen vrij makkelijk was voor ZZP’ers om inhuuropdrachten te krijgen via marktplaatsen, is dat nu een stuk lastiger. Ik zie dat aanbestedende diensten nu veel vaker raamovereenkomsten sluiten met grote dienstverleners om inhuurvragen onder te brengen. Dit is ten nadele van de ZZP’er, die niet meer direct bij de opdrachtgever kan gaan werken en zo een deel van zijn marge moet inleveren.”

Zin en onzin van de wet evalueren
Wegkamp is in 2015 betrokken geweest bij de evaluatie van de Aanbestedingswet 2012. Is er voldoende gedaan met de uitkomsten van deze evaluatie? “Het was moeilijk om op basis van het cijfermateriaal harde conclusies te trekken. Ik denk dat we het maximale uit de evaluatie hebben gehaald”, antwoord Wegkamp. “Wat niet is geëvalueerd is de zin of onzin van de wet en dan met name de Nederlandse toevoegingen bovenop de Europese Richtlijnen. De complexiteit van de wet heeft als gevaar dat er bureaucratisering en juridisering plaatsvindt. Laten we met alle betrokken partijen bij elkaar komen om te bekijken hoe we de wet in totaliteit efficiënter kunnen inrichten”, stelt Wegkamp voor.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Reacties:

 • Jos Brands | 13-09-2016 om 16:42

  Beste Jeroen,

  Duidelijke en heldere uiteenzetting. Ik sluit me aan bij jouw betoog.
  Ik wil een leverancier kunnen selecteren op hun inhoudelijke oplossing (offerte) en niet of
  ze bedreven zijn in een rechtmatig bureaucratisch trucje.

  Groeten,

  Jos Brands

  Groeten,

  Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.