Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Cybercriminaliteit kost publieke sector 2,4 miljard

De overheid is kwetsbaar voor cybercriminaliteit. Het risico voor de publieke sector is door adviesbureau Deloitte berekend op 2,4 miljard euro per jaar. Hierbij gaat het om onderbreking van continuïteit, diefstal van intellectueel eigendom of strategische informatie en verminderde betrouwbaarheid van producten of diensten. Dick Berlijn, bestuursadviseur bij Deloitte, zegt tegen het FD dat raden van bestuur vaak niet goed weten of ze voldoende investeren in digitale veiligheid. Ze konden het adviesbureau geen inschatting geven van de mogelijke risico’s en hoeveel kosten die risico’s met zich mee kunnen brengen.

Het schrikbarende resultaat van Deloitte staat niet op zichzelf. Ook Interxion, Europese leverancier van cloud- en carrier-neutrale datacenterdiensten heeft dataprivacy en online veiligheid onderzocht. Hieruit blijkt dat de meerderheid van de overheidsorganisaties zich zorgen maakt over een datalek of cyberaanval. In het onderzoek, waar ook private ondernemingen zijn meegenomen, is gevraagd hoe groot de respondenten de kans inschatten dat hun organisatie in de nabije toekomst door een datalek of cyberaanval wordt getroffen. Hierop achtte maar liefst 69 procent de kans hierop groot of heel groot.

Digitale veiligheid
MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat een volgend kabinet fors moet investeren in cybersecurity. Als Nederland zijn goede uitgangspositie als ICT-koploper wil behouden en uitbreiden, dan is digitale veiligheid cruciaal, aldus de ondernemersorganisaties. De partijen vinden dat digitalisering veel kansen biedt voor het bedrijfsleven, maar tegelijkertijd zijn cyberbedreigingen zoals criminaliteit, spionage en sabotage groot.

Diep in de buidel tasten
De ondernemersorganisaties steunen de oproep van Wim Kuijken, voorzitter van The Hague Security Delta (HSD), een samenwerkingsverband van het bedrijfsleven, overheid, kennisinstituten en internationale organisaties zoals Europol en Eurojust. Kuijken zegt tegen het FD zich zorgen te maken over het gebrek aan urgentie bij veel bestuurders en politici om maatregelen te nemen op het gebied van cybersecurity. Kuijken pleit voor een grotere rol van Dick Schoof, de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid. Schoof is volgens de voorzitter eigenlijk de deltacommissaris voor cybersecurity. Alleen heeft hij geen geld. Het volgend kabinet mag diep in de buidel tasten voor de digitale veiligheid. Kuijken denkt aan een bedrag dat zich opbouwt tot jaarlijks enkele honderden miljoenen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres