Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

De constante verandering

Vast een herkenbaar beeld voor je: de wekker gaat, je stapt uit bed, snel douchen, de auto in of met de trein. Je projecten goed uitvoeren, op jouw manier. Vergaderen, informeren, interne klanten overtuigen, leden van het projectteam meekrijgen. Het brein van je collega’s prikkelen, je eigen brein prikkelen, ondanks tegenslag doorgaan, niet opgeven, gemotiveerd zijn, af en toe ook de pest erin hebben, focus houden op je project, input verzamelen, alles gereedmaken, project goed doorlopen, afronden en op naar het volgende project. En dat een jaar lang. Terugkijkend besef je dat je veel hebt gedaan. Als ik terugblik kan ik zeggen dat er in 2016 veel is gebeurd met mijzelf, in mijn werk, in de maatschappij en in de wereld. Dingen zijn veranderd en veranderen constant. Graag deel ik een aantal van deze veranderingen die mij bezig hebben gehouden met jullie.

Het was een dynamisch jaar bij mijn opdrachtgever. Het COA is, na een enorme drukte in 2015, sinds de zomer van dit jaar aan het krimpen omdat de instroom van vluchtelingen lager is dan de uitstroom. Het COA ging uit van groei en had ook de plannen en de organisatie hierop ingericht. Maar rond de zomer van dit jaar bleek de verwachte groei er niet te zijn maar was er sprake van krimp. Hierdoor heeft het COA de plannen voor nieuwe locaties stopgezet. Dit heeft ook één van mijn projecten geraakt. De geplande aanbesteding voor de bouw van een azc in Enschede is komen te vervallen. Misschien wel goed nieuws voor een deel van de burgers dat er minder vluchtelingen naar Nederland komen, maar dit heeft ook gevolgen voor de mensen die bij het COA werken. Ongeveer 30% van de mensen op een personeelsbestand van bijna 4.000 medewerkers raakt zijn/haar baan kwijt. Een verandering met grote impact voor 1.200 mensen die hierdoor in onzekerheid de kerstdagen tegemoet zien.

Een andere verandering die ik heb meegemaakt is dat de inkoopafdeling van het IUC-Vreemdelingenketen een Lean traject is gestart om verbeteringen door te voeren. Het hele inkoopproces is doorgelicht om de klant- en businesswaarde inzichtelijk te krijgen en de verspillingen uit het proces te halen. Ik ben blij dat ik hier een bijdrage aan heb kunnen leveren. Een verandering die nog verder moet worden doorgevoerd en geborgd in de inkooporganisatie om daadwerkelijk de vruchten te plukken van deze ‘wil’ om de dingen beter te doen. Maar uiteindelijk gaat het – in mijn beleving – zoals bij heel veel zaken om de mens achter het proces. De mensen dienen in te zien dat zaken anders, beter kunnen. Zij ‘moeten’ zelf willen veranderen. Dan pas heb je een structurele verandering teweeg gebracht met elkaar. Daar ligt volgens mij voor iedere (inkoop)organisatie de uitdaging.

Ook op aanbestedingsgebied is er wat veranderd. De lang verwachte – en eerder uitgestelde – gewijzigde Aanbestedingswet is per 1 juli 2016 in werking getreden. Met een aantal belangrijke wijzigingen, die je vast al gelezen hebt. Waar ik zelf nieuwsgierig naar ben, is wat de nieuwe procedure van het innovatiepartnerschap ons gaat brengen. Krijgen we die innovaties waar het de Europese wetgever om te doen is geweest? We gaan in de loop van de tijd zien wat het ons gaat brengen.

Rond deze periode zul je denk ik ook artikelen kunnen lezen van andere inkopers die zich wagen aan de trends en ontwikkelingen binnen inkoop. Een ontwikkeling die ik hier durf te noemen is dat het verder brengen van het inkoopvak ook in 2017 de aandacht zal krijgen. Deze verandering is constant. Dit heb ik zelf meegemaakt bij het IUC-Vreemdelingenketen en ook bij mijn deelname aan een Lean-workshop bij de UBR|HIS afgelopen oktober. Ik kijk graag uit naar de andere trends die zullen worden besproken door onze vakbroeders en -zusters.

Wat helaas niet is veranderd in 2016 zijn de berichten over corruptie en fraudegevallen in het publieke domein. Zo konden we lezen dat drie ambtenaren van de afdeling Vastgoed van het Amsterdamse stadsdeel Noord jarenlang hebben gefraudeerd bij de gunning van aanbestedingsopdrachten aan bedrijven. Ook mijn stad is slachtoffer geworden van een fraudegeval. Ambtenaren van de gemeente Rotterdam waren betrokken bij de fraude van bijna 8 miljoen met het gebouw Waterfront aan de Boompjes. Het schadebedrag voor ons als belastingbetaler is in deze twee gevallen al meer dan 8 miljoen euro.

Een hoop veranderingen. Een kleine selectie van gebeurtenissen die mij in 2016 bezig hebben gehouden. Wat ik oprecht wens is dat een ieder zijn of haar geluk nastreeft. Ik hoop dat je een mooie tijd tegemoet gaat met de feestdagen met de mensen die echt belangrijk voor je zijn. Vergeet ze niet. Zoek ze op.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres