Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“De enige optie die overbleef was windenergie”

Zorginstellingen kiezen, in samenwerking met Intrakoop, voor verduurzaming van hun energievoorziening. Vanaf 2019 zal energieleverancier Eneco, die de aanbesteding gewonnen heeft, groene stroom van windmolens leveren aan de 240 zorginstellingen die aangesloten zijn bij Intrakoop. Naast vergroening van de zorg, is er ook sprake van een besparing van in totaal 2,8 miljoen euro op leverancierskosten.

Intrakoop is ‘het brein’ achter deze samenwerking. De meeste contracten die Intrakoop heeft met zorginstellingen lopen in 2018 af. Daarom heeft Intrakoop contact gezocht met zorginstellingen met de vraag of zij aan deze aanbesteding mee wilden doen. Van de 580 leden hebben er 240 enthousiast gereageerd. Gijs van Leeuwen, senior inkoper/productmanager Energie, had minder reacties verwacht. “De aanbesteding gaat over het jaar 2019. We zullen de komende jaren deze aanbesteding herhalen, wat betekent dat we in 2017 en 2018 de leden weer zullen benaderen. Mogelijk wordt het volgende resultaat nóg beter. Maar dit eerste resultaat had ik zelfs in mijn stoutste dromen niet verwacht.”

Focus
In de aanbesteding ligt de focus op duurzaamheid en Social Return On Investment (SROI). Van Leeuwen: “De wereld om ons heen vraagt van iedereen om duurzaam te leven. De grondstoffen zijn een keer op. We kunnen het gas niet onbeperkt uit de aarde blijven halen. Daarom willen wij verduurzamen. Ook willen wij dat er in de aanbesteding aandacht is voor SROI. Daarmee kunnen we mensen ondersteunen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit idee komt niet alleen van ons. Zowel onze leden, als de maatschappij en de politiek vragen hierom.”

Windenergie
Eneco heeft de aanbesteding gewonnen en gaat aan de 240 leden groene stroom leveren. De afspraak is dat dit alleen groene stroom mag zijn uit Europese windparken die verbonden zijn met Nederland. Later wordt er mogelijk voor gekozen om alleen groene energie uit Nederland te gebruiken. “We hebben gekozen voor windenergie, omdat dit de enige optie was”, zegt Van Leeuwen. “Bij biomassa is er altijd een discussie of het onder duurzaam valt of niet. Waterkrachtstroom wordt tegenwoordig sjoemelstroom genoemd en zonne-energie is veel te duur.” Er worden op dit moment geen extra windparken gebouwd voor dit project, maar volgens Van Leeuwen komen die er uiteindelijk wel. “Wij halen een behoorlijk volume uit de markt Er moet meer windenergie komen, anders raakt het een keer op.”

Social Return On Investment
Eneco zorgt ook voor de invulling van SROI. Ze hebben zich laten certificeren via Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO), een landelijk meetinstrument en keurmerk dat de mate van sociaal ondernemen objectief zichtbaar maakt. Eneco wordt door PSO in de gaten gehouden of ze het afgesproken percentage van de omzet daadwerkelijk inzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door de certificaten heeft Intrakoop naar eigen zeggen de garantie dat Eneco dat waarmaakt.

Besparing
Uiteindelijk is er met de aanbesteding een besparing van 2,8 miljoen euro gerealiseerd. Dit was volgens Van Leeuwen niet het doel van de aanbesteding. “Wij wilden gelijk of net onder het prijsniveau uitkomen, maar dit is substantieel onder het huidige prijsniveau. Daar zijn wij heel erg blij mee”, zegt Van Leeuwen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres