Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

De inkoopintermediair

Vooral bij gestandaardiseerde producten en diensten is het vaak handig om gezamenlijk in te kopen. Meer volume betekent een betere onderhandelingspositie. Maar samen inkopen kost tijd. coördinatie en vertrouwen in partners. Vooral in het midden -en kleinbedrijf blijkt het daaraan te ontbreken: slechts een vijfde van het mkb koopt gezamenlijk in. Dan kan een inkoopintermediair eventueel uitkomst bieden: niet de lasten. wel de lusten. Inkopers-Cafe.nl zet een selectie aanbieders van facilitaire producten en diensten op een rijtje.


MKB-ledenvoordeel
MKB-ledenvoordeel is een ledenvoordeelconcept van Profito en is in samenwerking met MKB-Nederland ontwikkeld. Zij biedt haar leden inkoopvoordeel op producten en diensten die niet direct te maken hebben met het product of de dienst van de afnemer. ofwel de facilitaire diensten. Zo levert MKB-ledenvoordeel kortingen op adsl. telefonie. computers. drukwerk. verzekeringen en verzuimmanagement. Ook kan er energie tegen kortingsprijzen worden ingekocht. Lid worden van MKB-Ledenvoordeel kan via een lidmaatschap op MKB-Nederland. Daardoor is de inkoopkracht van MKB-Ledenvoordeeld groot: bij MKB-Nederland zijn 184.000 ondernemers aangesloten.

MKB Inkoopshop

Net als MKB-ledenvoordeel biedt MKB Inkoopshop voordeel facilitaire diensten. De inkoopintermediair levert kortingen op het gebied van facilitaire ondersteuning. personeel en opleidingen. de inrichting van de werkplek en communicatie. Wat betreft het aanbod is er veel overlap met MKB-ledenvoordeel. Op grootte van het assortiment lijkt MKB Inkoopshop MKB-ledenvoordeel te overtreffen. Op de site is het mogelijk om de totale korting op een selectie producten te berekenen. hetgeen op de website van MKB-Ledenvoordeel niet kan. Alle producten en diensten worden via de website besteld. Voor de MKB Inkoopshop is geen lidmaatschap van MKB Nederland vereist. De jaarlijkse gebruikersvergoeding wordt berekend naar het aantal medewerkers van de afnemer en bedraagt in het uiterste geval 300 euro. Alle producten en diensten worden via de website besteld.

Sameninkopen.nu

Minder gespecialiseerd in het bieden van inkoopvoordeel aan mkb’ers. is Sameninkopen.nu. De organisatie omvat duidelijk minder producten en diensten dan MKB Inkoopshop en MKB-Ledenvoordeel. Zij lijkt zich voornamelijk te richten op sportverenigingen. Echter. het lidmaatschap is gratis en verplicht dus tot niets. De afnemer heeft buiten het lidmaatschap verder niet te maken met Sameninkopen.nu. Hij wordt onder een speciaal debiteurennummer aangemeld bij de leveranciers waarmee wordt samengewerkt en die op de website vermeld staan. Sameninkopen.nu staat niet tussen de afnemer en de leverancier: de afnemer bestelt de producten of diensten met korting direct per telefoon fax of e-mail. De afnemer wordt op de hoogte gehouden over de meest recente prijzen en leveringsvoorwaarden.

Crossroads

Voor de facilitaire diensten die het aanbiedt garandeert Crossroads een besparing tussen de 20 en 30 procent. Ook hier is logischerwijs veel overlap met soortgelijke inkoopintermediairs te vinden. Bij Crossroads wordt echter geen lidmaatschap afgesloten dat de afnemer toegang geeft tot alle diensten en producten. Crossroads biedt pakketten aan die alle een eigen vast prijs hebben. Zo kost het pakket ‘inkoop algemeen’ dat toegang geeft tot producten en diensten zoals kantoorartikelen 250 euro per jaar. Het pakket ‘energie’ kost gemiddelde gebruikers 75 euro en grootverbruikers 225 euro. Een aardige eigenschap van Crossroads is dat er via de website snel een gratis en verblijvende kostenbesparingsanalyse kan worden gemaakt. hoewel er natuurlijk vraagtekens gezet kunnen worden bij de nauwkeurigheid.

FM Portal

De aanpak van FM Portal is ingenieuzer dan bovengenoemde aanbieders van inkoopsamenwerking. doordat het de inkoop van haar deelnemers structureel probeert te verbeteren. FM Portal onderwerpt deelnemende partijen aan een uitgebreide analyse van sterke en zwakke punten om in kaart te brengen hoe er samenwerking met andere deelnemers op poten gezet kan worden om het aantal aanbieders van facility terug te brengen en het volume in te zetten als onderhandelingsbasis. Zelf noemt zij als voorbeeld ‘het terugbrengen van vier beveiligingsbedrijven op een industrieterrein naar een beveiligingsbedrijf’. Zo wordt niet alleen op de kosten bespaard. maar zijn er ook organisatorische voordelen die een inkoper tijd kunnen besparen. Voor de coördinatie van de samenwerking door FM Portal zijn verschillende niveau’s mogelijk. Dit varieert van ‘geen coordinatie’. tot een functie van front office. Lid worden van FM Portal is gratis. De organisatie haalt haar beloning uit een deel van de aanbesteding.

Inkoopvisie

De werkwijze van inkoopvisie ligt in de lijn van intermediairs als MKB Inkoopshop. Ook zij houdt zich bezig met het bedingen van lagere prijzen door in grote volumes facilitaire producten en diensten bij vaste leveranciers in te kopen. De organisatie zegt ongeveer 20 procent te kunnen besparen op de inkoop van deelnemers. Inkoopvisie maakt eerst een analyse van de mogelijke kostenbesparingen. voor een deelnemer hoeft over te gaan tot het afsluiten van een lidmaatschap. De kosten van het lidmaatschap zijn afhankelijk van de grootte van het deelnemende bedrijf. Tot 20 werknemers betaalt een lid 195 euro per jaar; tot 40 werknemers wordt er 295 euro betaald; een bedrijf met meer dan 40 werknemers betaalt 395 euro. Inkoopvisie biedt een implementatietraject waarbinnen de diensten die worden geboden variëren van het opzeggen van de bestaande contracten. tot het afstemmen van specifieke klantwensen. contractenadministratie en evaluatie.

Zoals uit het bovenstaande selectie blijkt. zijn er verschillende niveau’s van collectief inkopen via een inkoopintermediair mogelijk. van standaard pakketten tot maatwerk. Dat kan in principe een hoop tijd en coordinatie schelen en biedt zodoende veel voordelen. Maar de inkoper hecht aan de vrijheid om zijn eigen leveranciers te kiezen en daarmee stabiele zakelijke betrekkingen aan te gaan. Dat kan voordelen hebben in de zin van meer flexibiliteit. De vraag die vervolgens gesteld moet worden is of je als inkoper bereid bent een deel van die vrijheid op te geven in ruil voor meer gemak.

Wat zijn jouw ervaringen met een inkoopintermediair? Reageer op het forum Inkoopvraagstukken

(bovengenoemde partijen hebben op geen enkele wijze commerciele banden met Inkopers-Cafe. De selectie is naar inzicht van de auteur opgesteld)

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link