Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

De ondraaglijke lichtheid van het gelijkheidsbeginsel

De vakantieperiode is voor mij de tijd om me voor te bereiden op mijn vele lezingen en cursussen die er alweer gepland staan voor het najaar. Op 1 november spreek ik voor Reed Business op een praktijkmiddag over de rol van het MKB. Hier zal ik samen met andere sprekers uitleggen hoe je lokale aannemers of andere lokale MKB-bedrijven kunt betrekken bij meervoudig onderhandse aanbestedingen.

Ik ga hier natuurlijk niet weggeven hoe dat precies moet, maar ik wil jullie wel deelgenoot maken van een zin die ik tegenkwam in mijn voorbereiding. Die zin spookt nu al dagen door mijn hoofd en ik kom er maar niet uit.

Beroep op gelijke behandeling
Waar gaat het om? In de Aanbestedingswet staat over meervoudig onderhands aanbesteden: Artikel 1.15 lid 1. “Een aanbestedende dienst of speciale sectorbedrijf behandelt de inschrijvers op gelijke wijze”. Nu was ik ervan overtuigd dat dit op een vergissing berustte. De inschrijvers zijn namelijk degenen die al uitgekozen zijn en je zou hieruit dus kunnen concluderen dat je de ‘ondernemers’, de groep waaruit je kiest wie mag meedoen, dus niet op gelijke wijze hoeft te behandelen.

Maar wat blijkt, het is geen vergissing. De Hoge Raad heeft in die zaak over het kadaster alles nog eens goed doorgenomen (hulde) en citeert het volgende stuk uit de memorie van Toelichting bij de A’wet: “Bij de vrijwillige nationale aanbestedingsprocedure ziet het gelijkheidsbegrip niet alleen toe op de (uitgenodigde) inschrijvers, maar ook op andere potentiële aanbieders. Bij meervoudig onderhandse procedures ziet het alleen op ondernemers die zijn uitgenodigd een inschrijving te doen. Op deze manier wordt voorkomen dat een ondernemer die niet door de aanbestedende dienst en speciale-sectorbedrijf is uitgenodigd een inschrijving te doen in het kader van een meervoudig onderhandse procedure, dit recht met een beroep op gelijke behandeling alsnog kan verwerven.”

Alarmbellen
En die laatste zin zit mij dwars. Lees nou eens langzaam met me mee: “Op deze manier wordt voorkomen dat een ondernemer die niet door de aanbestedende dienst en speciale-sectorbedrijf is uitgenodigd een inschrijving te doen in het kader van een meervoudig onderhandse procedure, dit recht met een beroep op gelijke behandeling alsnog kan verwerven.”

Hoe kan het dat iedereen daar overheen gelezen heeft? Dit is toch gewoon een schandalige zin die alle alarmbellen had moeten doen afgaan. De meervoudig onderhandse aanbesteding is de belangrijkste die er is. Er zijn een paar duizend Europese aanbestedingen per jaar maar er zijn meer dan 100.000 meervoudig onderhandse aanbestedingen. Hoe kan het zo zijn dat de Tweede Kamer een wet goedkeurt waarin staat dat het ‘gelijkheidsbeginsel’ niet van toepassing is bij meervoudig onderhandse aanbestedingen zodat iemand die niet uitgenodigd is zich daar niet op kan beroepen? Dit is de deur wagenwijd openzetten voor volstrekte willekeur bij de keuze van bedrijven die mogen meedoen!

Praktijkmiddag
Nou ja, die zin zal nog wel even blijven malen. Op 1 november ga ik op de praktijkmiddag hier dieper op in en dan gaan we ook kijken wat de Hoge Raad hier nu van vindt.

Noot van de schrijver: De titel van deze blog is een variant op ‘de ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ van Milan Kundera.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

Dolf Bruins 26 augustus 2016 12:57 uur

Dat klinkt inderdaad erg onwenselijk! Als ik het zo lees, zou je als aanbestedende dienst dan alleen zekerheid krijgen door de gehele aanbodzijde van de markt volledig transparant te maken.....en dat voor een meervoudig onderhands traject. Dat wordt al vlug een disproportionele inspanning lijkt me! Aan de andere kant, een publicatie op Tenderned is ook zo gepiept. In elk geval voorkom je dan beroep of bezwaar van niet uitgenodigde partijen....

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link