Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

De overeenkomsten tussen Reiki en BVP (gaat helaas niet door!)

Allereerst wil ik de lezers van deze column een geweldig 2016 toewensen. Ik begrijp van de redactie van aanbestedingscafe.nl dat mijn columns goed gelezen worden en dat vervult mij met trots. Daarnaast heb ik helaas ook slecht nieuws voor u. Eén van mijn goede voornemens is dat ik me in 2016 wat milder en genuanceerder ga opstellen. Dat is op zich wel goed, maar het leven wordt niet altijd leuker van nuance.

Zo was ik vorig jaar nogal kritisch over Best Value Procurement en heb ik o.a. geschreven dat het een ordinair kunstje is, dat het alleen maar in Nederland, Botswana en Canada toegepast wordt en dat een zichzelf respecterende inkoper zich zou moeten schamen om zich hiermee in te laten. Dat soort zinnen kunt u het komende jaar echter niet van mij meer verwachten.
Wat op zich wel jammer is, want ik had al een beginnetje gemaakt met een column waarin ik BVP vergeleek met Reiki. Reiki is van alle hocus-pocus abacadabra één van de allerergste. Er wordt gesteld dat bij een reikibehandeling de reikibeoefenaar als intermediair optreedt, voor het doorgeven van universele (kosmische) levensenergie aan de ontvanger. Volgens beoefenaars vindt deze energie zelf haar weg door het lichaam en de geest van de ontvanger. Ieder weldenkend mens snapt natuurlijk dat dit volstrekte onzin is, maar er zijn genoeg onnozelen van geest die hier heilig in geloven en een vermogen uitgeven aan allerlei Reiki-trainingen, behandelingen en opleidingen. (Ik klink misschien wat verbitterd hier, maar mijn eerste huwelijk was met vrouw die ons schamele inkomen aan reiki-opleidingen uitgaf. Achteraf had het ook wel iets lekkers om van een reikimaster te scheiden, maar dit terzijde).

In die eerste opzet voor mijn column, die u dus helaas niet zult lezen, had ik een geestige parallel gemaakt tussen reiki en BVP. Ik heb alweer plezier als ik er aan terugdenk (Dean Kashiwagi en Mikao Usui zouden een geweldig duo vormen), maar helaas, hij past niet in mijn veel mildere manier van schrijven in 2016.

Wat krijgt u dan wel te lezen in deze eerste column? Dat is, op rustige wijze geformuleerd, enige kanttekeningen bij de BVP-methodiek. Saai, zegt u, dat kan, maar ik heb een geweldige afsluiter!

Wat zijn die kanttekeningen bij de BVP-methodiek? Ik zet ze kort op een rijtje voor u:

  1. De scope van de opdracht is niet duidelijk. Dat is strijdig met het transparantie beginsel. Bij publicatie op tenderned moet een bedrijf in kunnen schatten of het zin heeft om in te schrijven of niet. Dat is niet zo bij BVP. Feitelijk is BVP meer een leveranciersselectie dan een aanbesteding. Inmiddels heeft de eerste rechter in Nederland dit ook bevestigd voor een aanbesteding van leermiddelen.
  2. De pre-award fase bestaat niet in ons aanbestedingsrecht. In de pre-award fase wordt de opdracht uitgewerkt. Het probleem is dat het aanbestedingsrecht een voorgenomen gunning kent waartegen bezwaar mogelijk is. Moet dat voor of na de pre-award fase? Rijkswaterstaat doet die zogenoemde alcatel termijn voor de pre-award fase, maar anderen weer daarna.
  3. De expert is niet te vertrouwen en wil zo veel mogelijk geld verdienen. Een expert die in een echtscheiding ligt, zal geneigd zijn om over die tocht naar de top van de berg 20 dagen te doen i.p.v. 14 dagen. Bij aanbestedingen is het opbouwen van een lange termijn-relatie onmogelijk omdat aan het einde van het contract er toch weer opnieuw aanbesteed moet worden.
  4. Het is een beetje raar om BVP bij terugkerende en gelijksoortige aanbestedingen toe te passen (schoonmaak, leerlingenvervoer, drukwerk, kantoorinrichting, groen etc) Op een gegeven moment kent iedereen het kunstje en kan ieder bedrijf een perfect kansendossier en risicodossier maken en zijn de sleutelfiguren perfect in staat om dit uit te leggen en te onderbouwen. Tot die tijd zijn de grote bedrijven, die geld hebben om tekstschrijvers e.d. in te huren in het voordeel boven MKB-ers die dat niet kunnen.

U ziet, beschaafd, kritisch en inderdaad een beetje saai. U had liever dat verhaal over reiki en BVP gelezen? Dat begrijp ik wel, maar ik had toch een geweldige afsluiter beloofd.
Hierbij een link naar een filmpje op youtube waarin Dean Kashiwagi de basis van BVP uitlegt.

Ieder woord wat ik hierover zeg doet afbreuk aan het effect. Geniet ervan de komende zes minuten. Een prachtig 2016 toegewenst!

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 8 januari 2016 11:29 uur

Ik zie het filmpje met Dean nu voor de derde keer. Ik snap wat hij probeert te doen, maar elke (theoretisch) natuurkundige zal direct grote kanttekeningen bij zijn presentatie plaatsen. Wat Dean vergeet is namelijk dat natuurwetten contextgebonden zijn. Het flesje valt niet altijd naar beneden. Het flesje valt naar beneden als precies alle variabelen die ertoe doen op het juiste moment de juiste waarde hebben. Wellicht dat dit bij het laten vallen van een flesje vrijwel altijd lukt, maar wat is het geval bij sociale interactie; mensenwerk? Dat is per definitie complex. Als mensen met elkaar wat moeten doen en regelen, dan kan het flesje alle kanten opgaan. En echt niet alleen "down". Voor de fijnproevers: lees eens een boek over de strijdigheid tussen quantum mechanica en de relativiteitstheorie. En wat er op verschillende niveau's (het hele grote en het hele kleine) in ons universum gebeurt. En als je echt je hersens wilt kraken, lees dan eens wat van David Hume (de filosoof die causaliteit betwijfelt) of, wat recenter, "de wereld bestaat niet" van Markus Gabriel. Oversimplificatie van de werkelijkheid door (niet altijd geldende!) natuurwetten heilig te verklaren en zelfs toe te passen op menselijke interacties is naar mijn mening niet handig en zelfs gevaarlijk. Wat moet je als mens immers vinden van de uitspraak dat vertrouwen niet nodig is en dat je ook geen andere personen nodig hebt om iets te snappen of besluiten te nemen? Denk maar eens goed na over zo'n uitspraak...

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres