Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Deens windpark wordt gebouwd voor stuntprijs

Het record van het Deense energiebedrijf Dong Energie is verbroken. Begin deze zomer wist Dong de concurrentie af te troeven bij de aanbesteding van Borssele-windparken 1 en 2, met een kostprijs van 7,27 cent per kilowattuur (kWh). De bouw van windparken op zee wordt hierdoor razendsnel goedkoper. Het Zweedse Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, won de aanbesteding van Kriegers Flak. Dit is het grootste windpark dat binnen de Deense wateren wordt aangelegd. Met een bod van 4,99 cent per kWh bleef Vattenfall de concurrentie ver voor.

De kostprijs voor windparken op zee is hierdoor in een half jaar met ruim 30 procent gedaald, schrijft NRC. Er staan nog twee windparken voor de Nederlandse kust in de planning, Borssele 3 en 4. Binnen enkele weken wordt deze aanbesteding gegund. Vattenfall heeft laten weten een bod te hebben uitgebracht.

Dong Energie overrompelde de markt met de prijs van 7,27 cent per kWh. Er werd al vanuit gegaan dat het bedrijf met deze prijs ook de tweede aanbesteding zou kunnen winnen. Dit is echter niet meer zeker. Vattenfall zou voor Borssele 3 en 4 met een nog lager bod kunnen komen. In het Deense subsidiesysteem geldt een garantie van tien jaar. Binnen deze termijn moet het energiebedrijf zijn investering hebben terugverdiend. In het Nederlandse subsidiesysteem geldt een garantie van 15 jaar. Dit geeft de bieder meer ruimte voor een laag bod, omdat de terugverdientijd langer is.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres