Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
11
11
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Deens windpark wordt gebouwd voor stuntprijs

Deens windpark wordt gebouwd voor stuntprijs

Het record van het Deense energiebedrijf Dong Energie is verbroken. Begin deze zomer wist Dong de concurrentie af te troeven bij de aanbesteding van Borssele-windparken 1 en 2, met een kostprijs van 7,27 cent per kilowattuur (kWh). De bouw van windparken op zee wordt hierdoor razendsnel goedkoper. Het Zweedse Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, won de aanbesteding van Kriegers Flak. Dit is het grootste windpark dat binnen de Deense wateren wordt aangelegd. Met een bod van 4,99 cent per kWh bleef Vattenfall de concurrentie ver voor.

De kostprijs voor windparken op zee is hierdoor in een half jaar met ruim 30 procent gedaald, schrijft NRC. Er staan nog twee windparken voor de Nederlandse kust in de planning, Borssele 3 en 4. Binnen enkele weken wordt deze aanbesteding gegund. Vattenfall heeft laten weten een bod te hebben uitgebracht.

Dong Energie overrompelde de markt met de prijs van 7,27 cent per kWh. Er werd al vanuit gegaan dat het bedrijf met deze prijs ook de tweede aanbesteding zou kunnen winnen. Dit is echter niet meer zeker. Vattenfall zou voor Borssele 3 en 4 met een nog lager bod kunnen komen. In het Deense subsidiesysteem geldt een garantie van tien jaar. Binnen deze termijn moet het energiebedrijf zijn investering hebben terugverdiend. In het Nederlandse subsidiesysteem geldt een garantie van 15 jaar. Dit geeft de bieder meer ruimte voor een laag bod, omdat de terugverdientijd langer is.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.