Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
11
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Jon Jonoski
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Defensie investeert in Nederlandse leveranciers

Defensie investeert in Nederlandse leveranciers

Het Ministerie van Defensie wil voortaan nieuw materieel zoveel mogelijk in Nederland inkopen. Vooral bedrijven met een focus op marinebouw, radartechnologie, inlichtingen en cyber zullen daarvan profiteren. Volgens minister Ank Bijleveld is deze voorkeurspositie voor Nederlandse leveranciers niet in strijd met Europese aanbestedingsregels.

Bijleveld maakte de plannen samen met staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer bekend tijdens de presentatie van de nieuwe Defensie Industrie Strategie. Daarbij stelde ze volgens RTL Z ook dat de tijd van bezuinigingen op Defensie voorbij is. De komende jaren zullen er miljarden geïnvesteerd worden en de minister vindt dat die investeringen zoveel mogelijk bij Nederlandse leveranciers moeten terechtkomen.

Eigen benen
Bijleveld stelt dat buitenlands materieel kwetsbaar kan zijn voor manipulatie van kwaadwillende overheden. Bovendien vindt zij dat Nederland en Europa zoveel mogelijk op eigen benen moeten staan, waar een sterke basis van “kennis, capaciteiten en technologie” voor nodig is. Zo kan volgens haar Nederland ook meedoen aan de verdere ontwikkeling van oorlogvoering, waarbij de focus zal liggen op kunstmatige intelligentie, cyberwapens en robots.

Nationale veiligheid
De minister benadrukt wel dat wanneer dat echt nodig is spullen nog altijd uit het buitenland gehaald zullen worden. Ook dan zal echter geprobeerd worden om Nederlandse bedrijven zoveel mogelijk bij de inkoop te betrekken. Deze nieuwe ‘binnenlandse’ focus zal volgens Bijleveld goed zijn voor de nationale veiligheid en de Nederlandse industrie als geheel.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Reacties:

  • Kees Schipstra | 20-11-2018 om 12:02

    ‘Buitenlands materieel kan kwetsbaar zijn voor manipulatie van kwaadwillende overheden.’
    Is dit het enige argument dat gebruikt wordt om te stellen dat de voorkeurspositie van Nederlandse leveranciers niet in strijd is met de Europese aanbestedingsregels?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.