Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
31
10
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Defensie wint prijs voor duurzame aanbesteding textiel

Defensie wint prijs voor duurzame aanbesteding textiel
Foto: Rijkswaterstaat

Het KPU-bedrijf van de Defensie Materiaal Organisatie heeft de Europese prijs voor duurzaamheid, Procura + Award, in de wacht gesleept. Het bedrijf kocht op een innovatieve manier bedrijfstextiel in. De jury vond vooral de manier waarop duurzaamheid in de aanbestedingsprocedure opgenomen was, bijzonder. Dat meldt Rijkswaterstaat.nl.

In de aanbesteding werden er meer functionele dan technische eisen gesteld, waardoor de markt gestimuleerd werd om gerecycled materiaal toe te voegen. In het programma van eisen stond bijvoorbeeld dat het textiel voor minimaal 10 procent gerecycled moest zijn. Wat ook opviel in de aanbesteding was dat niet de prijs, maar de ecologische voetafdruk de doorslag gaf. Defensie wilde ook een maatschappelijke bijdrage leveren door bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de ingeleverde kleding met de hand te laten sorteren.

Rijkswaterstaat
Tijdens de aanbesteding werd Defensie ondersteund en geadviseerd door Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat heeft namelijk meer expertise en ervaring met duurzaam inkopen. Zo had Rijkswaterstaat bijvoorbeeld in 2014 een marktconsultatie en een sessie met leveranciers georganiseerd. Daarnaast plaatste het een Request For Information (RFI) op TenderNed. Rijkswaterstaat deed dit allemaal om meer informatie te krijgen over de toepassing van gerecycled vezelmateriaal in nieuwe artikelen. Uit het onderzoek bleek dat dit mogelijk was.

Procura+
De prijs is een initiatief van Procura+. Procura+ bestaat uit Europese publieke organisaties en regio’s die samenwerken op het gebied van duurzaam en innovatief aanbesteden.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.