Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Defensie wint prijs voor duurzame aanbesteding textiel

Het KPU-bedrijf van de Defensie Materiaal Organisatie heeft de Europese prijs voor duurzaamheid, Procura + Award, in de wacht gesleept. Het bedrijf kocht op een innovatieve manier bedrijfstextiel in. De jury vond vooral de manier waarop duurzaamheid in de aanbestedingsprocedure opgenomen was, bijzonder. Dat meldt Rijkswaterstaat.nl.

In de aanbesteding werden er meer functionele dan technische eisen gesteld, waardoor de markt gestimuleerd werd om gerecycled materiaal toe te voegen. In het programma van eisen stond bijvoorbeeld dat het textiel voor minimaal 10 procent gerecycled moest zijn. Wat ook opviel in de aanbesteding was dat niet de prijs, maar de ecologische voetafdruk de doorslag gaf. Defensie wilde ook een maatschappelijke bijdrage leveren door bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de ingeleverde kleding met de hand te laten sorteren.

Rijkswaterstaat
Tijdens de aanbesteding werd Defensie ondersteund en geadviseerd door Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat heeft namelijk meer expertise en ervaring met duurzaam inkopen. Zo had Rijkswaterstaat bijvoorbeeld in 2014 een marktconsultatie en een sessie met leveranciers georganiseerd. Daarnaast plaatste het een Request For Information (RFI) op TenderNed. Rijkswaterstaat deed dit allemaal om meer informatie te krijgen over de toepassing van gerecycled vezelmateriaal in nieuwe artikelen. Uit het onderzoek bleek dat dit mogelijk was.

Procura+
De prijs is een initiatief van Procura+. Procura+ bestaat uit Europese publieke organisaties en regio’s die samenwerken op het gebied van duurzaam en innovatief aanbesteden.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres