Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Den Bosch zet streep door project BAM

De gemeente Den Bosch zet een streep door de bouw en het huidige ontwerp van de Bartenbrug en komt met een nieuwe aanbestedingsprocedure.[slide] Het contract met BAM Civiel is ontbonden. De gemeente wil de bouwer aansprakelijk stellen voor de geleden schade. BAM-woordvoerder Arno Pronk zegt tegen Cobouw: “Wij betreuren het besluit van de gemeente. Als we iets beginnen willen we het liever ook gewoon afmaken.”

Den Bosch accepteert een verlies van 5,75 miljoen euro en laat voor 3,6 miljoen euro een nieuwe en eenvoudige brug over de Aa ontwerpen en bouwen door een ander bedrijf. De partij die bij de nieuwe aanbestedingsprocedure de nieuwe brug gaat bouwen mag zelf weten of hij de huidige constructie gebruikt. De brug moet eind 2016 open gaan voor het verkeer.

Mislukte aanbestedingen
Over een nieuwe brug wordt al jaren gesproken en dit wordt binnenkort de derde aanbesteding. De gemeente Den Bosch besloot al in 2003 dat de oude brug vervangen moest worden. Een jaar later won Welmers Burg Stedenbouw de uitgeschreven ontwerpwedstrijd. Het vinden van een aannemer duurde wat langer. Na een afgeblazen aanbesteding met voorselectie, schreef de gemeente begin 2012 opnieuw een open aanbesteding uit. Die werd gegund aan BAM Civiel, dat met een prijs van 2,65 miljoen euro 650.000 euro lager inschreef dan de laagste inschrijver bij de eerdere mislukte aanbesteding.

Wanprestatie
De brug had eind 2012 klaar moeten zijn. Mede door vermeende verborgen gebreken in het Definitief Ontwerp van Ingenieursbureau Arup wordt deze datum echter niet gehaald. Onenigheid tussen de gemeente en bestekmaker Royal HaskoningDHV zorgen voor nog meer vertraging. Als in 2013 blijkt dat de totale bouwkosten zijn opgelopen tot vijf miljoen euro, zegt de gemeenteraad het vertrouwen op in verantwoordelijk wethouder Ruud Schouten van GroenLinks. Niet veel later dient zich een nieuw probleem aan: bij laswerk aan de staalconstructie is scheurvorming opgetreden. Opnieuw moet het gemeentebestuur onvoorziene kosten van acht ton melden. Den Bosch vindt dat BAM een wanprestatie heeft geleverd, meldt Omroep Brabant. BAM heeft nog geen vervolgstappen aangekondigd. “We beraden ons op de ontstane situatie”, aldus zegsman Pronk.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link