Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
03
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Digitaal aanbesteden groeit tot 82 procent

In 2016 is het aandeel digitale aanbestedingen gegroeid naar 81,6 procent van het totaal aantal openbare aanbestedingen. In 2015 was dit nog 69 procent. Per 1 juli 2017 is het verplicht om digitaal aan te besteden, schrijft Cobouw.

In 2016 waren er 5.900 openbaar aangekondigde aanbestedingen. 81,6 procent hiervan werd volledig digitaal aanbesteed. Het grootste gedeelte, 45,4 procent, verliep volledig digitaal via TenderNed. 36,2 procent verliep via andere systemen zoals Aanbestedingskalender of Negometrix.

Op papier ingediend
18,4 procent van de inschrijvingen voor de aanbestedingen werd op papier ingediend. De beheerder van TenderNed gaat onderzoeken welke aanbestedende diensten nog niet digitaal worden aanbesteed en welke drempels zij ervaren om over te stappen.

Onderhandse aanbesteding
Sinds de nieuwe Aanbestedingswet in gang is gezet, komen bijna alle aanbestedingen tot 1,5 miljoen euro onderhands op de markt. Voor diensten ligt die drempel op 50.000 euro. 56 procent van de projecten verloopt inmiddels via de onderhandse procedure. 44 procent verloopt via de openbare procedure.

Aankondigingen stijgen
In 2016 hebben 1.360 verschillende aanbestedende diensten samen bijna 15.000 aankondigingen gepubliceerd. Dat is 13 procent meer dan in 2015. Deze stijging wordt veroorzaakt door meer aankondigingen van gegunde opdrachten en meer geïmporteerde aankondigingen van inhuurmarktplaatsen. De aankondigingen gaan vooral over diensten (60 procent).

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.