Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Digitale aanbestedingen nemen toe

Sinds 2013 is het aantal digitale aanbestedingen in Nederland flink toegenomen. Hiermee heeft Nederland zich ontwikkeld van achterblijver tot volger in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit, in samenwerking met PIANOo, TenderNed en E-proQure. 65% van de provincies en inkoopsamenwerkingen typeren zich volgens de onderzoekers als volger. Het gemiddelde van de onderzochte landen ligt op 49%. Aan de andere kant is Nederland wel later met de invoering van E-aanbesteden.

Het onderzoek door de universiteit is afgenomen onder regionale overheden in Italië, Frankrijk, Nederland, Spanje, Slowakije en Roemenië. De vraagstelling voor de overheden was: wat zijn de succes- en faalfactoren die ervoor zorgen dat regionale overheidsorganisaties op E-aanbesteden overgaan?

Politieke belangen
Het onderzoek toont aan dat organisaties geconfronteerd kunnen worden met politieke belangen die de introductie van E-aanbesteden kunnen tegenhouden of juist bevorderen. Politieke schandalen in Slowakije hebben ervoor gezorgd dat E-aanbesteden sneller werd geïntroduceerd bij regionale overheden, omdat dit voor meer transparantie zou zorgen in het inkoopproces.

Achterblijvende organisaties hebben vooral te maken met een gebrek aan wettelijke regelingen en goede ICT-infrastructuur in het land, zoals in Roemenië. De onderzoekers stellen verder dat voor landen die zich als volger beschouwen (Nederland) wettelijke verplichtingen, zoals de nieuwe aanbestedingswet of verplichte elektronische publicatie, de meest krachtige stimulans is om E-aanbesteden verder te organiseren.

Support van leidinggevenden
Support van leidinggevenden blijkt daarnaast essentieel om E-aanbesteden goed van de grond te krijgen. Volgens de Erasmus Universiteit kunnen zij de introductie van E-aanbesteden in sterke mate tegenhouden of juist stimuleren. In Nederland worden ‘risicomijdende bureaucratie’ en ‘weerstand van medewerkers’ als belangrijkste barrières aangeduid. Tot slot is de aanwezigheid van parate kennis over ICT-applicaties volgens de onderzoekers onmisbaar voor de organisaties die E-aanbesteden nog moeten invoeren.

E-aanbesteden stimuleren
Om het E-aanbesteden te stimuleren wordt er in het onderzoek geadviseerd om op organisatieniveau voldoende steun te realiseren. Dit kan door zogenaamde ‘voortrekkersfiguren’ aan te wijzen. Als de organisatie nog moet starten met E-aanbesteden luidt de aanbeveling om te investeren in kennis over de ICT-applicaties en het volgen van trainingen. Voor organisaties die al verder zijn, is het gebruik van ‘best practices’ een goede manier om positieve bekendheid te genereren en successen te vieren.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link