Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Digitaliseringsopdracht Nationaal Archief toch aanbesteed

De digitalisering van oude geschriften en boeken voor het Nationaal Archief moet toch worden aanbesteed. Dat heeft de Tweede Kamer onlangs bepaald in een motie. Dit scanproject werd twee jaar geleden door het kabinet aan de Belastingdienst in Heerlen gegund. De grote klus, goed voor tien jaar werk, zorgt er nu voor dat ongeveer 70 medewerkers hun baan kwijtraken.

Op zes april is de marktconsultatie op TenderNed gepubliceerd, waardoor inzichtelijk moet worden welke vraag door een Europese aanbesteding aan de markt kan worden gesteld. Na de sluitingsdatum op 17 mei vergt het ongeveer twee maanden om het aanbestedingsdocument gereed te maken. Op 29 juli wordt de aanbesteding naar verwachting gepubliceerd. 

Op het matje
In september vorig jaar werd minister Bussemaker op het matje geroepen, omdat zij de aanbestedingsregels zou hebben genegeerd. De digitaliseringsopdracht van het Nationaal Archief werd direct naar de Belastingdienst geschoven. Zelfs na een uitspraak van de toezichtcommissie veranderde de minister hier niets aan.

Kritiek
Dit stuitte vervolgens op veel kritiek vanuit de marktpartijen, hoogleraren en de politiek. Elisabetta Manunza zei hierop in Deal!: “De markt voert niet alleen uit, maar innoveert ook. De overheid moet dit stimuleren, waar nodig controleren en bovenal een goede pater familias zijn voor het bedrijfsleven. Immers, zonder een goed werkende markt kan er geen goed werkende overheid bestaan. Er moet meer oog zijn voor de belangen van de inschrijver, die per definitie in een zwakkere positie zit.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (3)

aanbestedingscafe gebruiker 26 mei 2016 01:53 uur

Beste Nancy, ik zou dit artikel aanpassen v.w.b werkbehoud van de 70 medewerkers! Als je de brief van de minister goed lees kan je constateren dat het werk na 1 juli wordt stilgelegd!

Nancy van Bemmel 20 mei 2016 16:03 uur

Beste Leo, Dat heeft minister Bussemaker aangegeven in haar brief aan de Tweede Kamer. Deze kun je hier terugvinden: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2016Z08885&did=2016D18337 Vriendelijke groet, Nancy van Bemmel

aanbestedingscafe gebruiker 20 mei 2016 15:56 uur

Dit houdt in dat het werk tot dit najaar bij de Belastingdienst kan worden voortgezet. Wij zijn die 70 mensen die ontslagen zijn per 1 juli 2016. De bovenstaande zin zou de hoop kunnen geven dat we toch tot dit najaar zouden kunnen gaan blijven. Hoe hard is die zin. U als journalist heeft u bronnen geraadpleegd neem ik aan. vr.gr Leo

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres