Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
05
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Digitaliseringsopdracht Nationaal Archief toch aanbesteed

Digitaliseringsopdracht Nationaal Archief toch aanbesteed

De digitalisering van oude geschriften en boeken voor het Nationaal Archief moet toch worden aanbesteed. Dat heeft de Tweede Kamer onlangs bepaald in een motie. Dit scanproject werd twee jaar geleden door het kabinet aan de Belastingdienst in Heerlen gegund. De grote klus, goed voor tien jaar werk, zorgt er nu voor dat ongeveer 70 medewerkers hun baan kwijtraken.

Op zes april is de marktconsultatie op TenderNed gepubliceerd, waardoor inzichtelijk moet worden welke vraag door een Europese aanbesteding aan de markt kan worden gesteld. Na de sluitingsdatum op 17 mei vergt het ongeveer twee maanden om het aanbestedingsdocument gereed te maken. Op 29 juli wordt de aanbesteding naar verwachting gepubliceerd. 

Op het matje
In september vorig jaar werd minister Bussemaker op het matje geroepen, omdat zij de aanbestedingsregels zou hebben genegeerd. De digitaliseringsopdracht van het Nationaal Archief werd direct naar de Belastingdienst geschoven. Zelfs na een uitspraak van de toezichtcommissie veranderde de minister hier niets aan.

Kritiek
Dit stuitte vervolgens op veel kritiek vanuit de marktpartijen, hoogleraren en de politiek. Elisabetta Manunza zei hierop in Deal!: “De markt voert niet alleen uit, maar innoveert ook. De overheid moet dit stimuleren, waar nodig controleren en bovenal een goede pater familias zijn voor het bedrijfsleven. Immers, zonder een goed werkende markt kan er geen goed werkende overheid bestaan. Er moet meer oog zijn voor de belangen van de inschrijver, die per definitie in een zwakkere positie zit.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Reacties:

 • Leo Pelsers | 20-05-2016 om 15:56

  Dit houdt in dat het werk tot dit najaar bij de Belastingdienst kan worden voortgezet.
  Wij zijn die 70 mensen die ontslagen zijn per 1 juli 2016.
  De bovenstaande zin zou de hoop kunnen geven dat we toch tot dit najaar zouden kunnen gaan blijven.
  Hoe hard is die zin. U als journalist heeft u bronnen geraadpleegd neem ik aan.

  vr.gr Leo

 • Edwin Schuiling | 26-05-2016 om 01:53

  Beste Nancy, ik zou dit artikel aanpassen v.w.b werkbehoud van de 70 medewerkers! Als je de brief van de minister goed lees kan je constateren dat het werk na 1 juli wordt stilgelegd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.