Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

'Aanbesteders moeten meer marktkennis hebben'

Aanbestedende instanties moeten meer kennis van zaken hebben over wat de markt te bieden heeft, vindt Wouter Stolwijk, directeur van PIANOo, het Expertisecentrum Aanbesteden van de overheid.[slide] De afgelopen jaren is erg veel aandacht besteedt aan de rechtmatigheid van aanbestedingen: gebeurt het wel allemaal volgens de regels? Een andere vraag is of het aanbesteden nu ook daadwerkelijk doelmatiger is geworden: leidt het echt tot de beste prijs/kwaliteitsverhouding? “Een goede kennis van de markt bij opdrachtgevers is hierbij essentieel”, aldus Stolwijk in Bouwend Nederland.

Volgens Stolwijk is het van belang dat aanbestedende instanties nog beter begrijpen wat de markt hen kan bieden. “Bouwers praten het liefst met opdrachtgevers die hun business snappen. Dat is meer dan de aanbestedingsregels begrijpen. Als je het spelregelboekje van de KNVB uit je hoofd kent, wil dat nog niet zeggen dat je kan voetballen. Je moet weten wat er in de markt leeft: wat leveranciers bieden, wat er in andere landen en regio’s gebeurt, wat er allemaal te koop is in de wereld.”

Nieuw zwembad
Aanbestedende instanties moeten zorgen dat ze kennis in huis hebben, of desnoods extern inkopen, vindt hij. “Maar ook dan is het van belang dat je goed weet hoe de markt in elkaar zit en waar je écht onafhankelijk advies kunt krijgen. Verder is er nog een enorme winst te behalen in de clustering van kennis. Jaarlijks besteden misschien wel 15 gemeenten in Nederland de bouw van een nieuw zwembad aan. Moeten die nu allemaal zelf het wiel uitvinden over kosten, kwaliteitsaspecten en aanbieders? Waarom deze kennis niet bundelen in een nationaal kenniscentrum voor gemeentelijke zwembaden?”  

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link