Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Discriminerende bedrijven uitgesloten van Amsterdamse aanbestedingen?

De gemeente Amsterdam bedrijven die discrimineren op de arbeidsmarkt uitsluiten van aanbestedingen. Rutger Groot Wassink, wethouder Sociale Zaken, doet daarbij een beroep op de Aanbestedingswet die stelt dat inschrijvende partijen uitgesloten kunnen worden wegens een ernstige beroepsfout. Juristen gaan nu onderzoeken of de gemeente op basis van deze bepaling discriminerende bedrijven kan weren.

Groot Wassink wil voorts dat de juristen bekijken of bij aanbestedingen voor de inhuur van personeel inschrijvers meer kans kunnen maken wanneer zij een “divers en inclusief personeelsbestand hebben.” Bovendien wil Amsterdam onderzoeken of het diversiteit en inclusie als standaardvoorwaarde in de contracten rond inhuur van personeel kan opnemen.

Rechter
Voordat er juridische duidelijkheid is, zal de gemeente geen beslissing nemen, laat Groot Wassink weten tegenover het Financieel Dagblad. “We moeten zeker weten dat het financieel goed in elkaar zit, zodat we niet worden teruggefloten door de rechter.” De strengere eisen bij het werven van personeel moeten ook gelden voor bedrijven die geheel of gedeeltelijk eigendom zijn van de gemeente, zoals GVB en Schiphol.

Discriminatiebeleid
Deze plannen zijn onderdeel van het bredere discriminatiebeleid van Groot Wassink. Voor 2019 en 2020 heeft de wethouder 750.000 euro uitgetrokken voor de bestrijding van arbeidsmarktdiscriminatie. Als opdrachtgever kan de gemeente daar volgens de wethouder een belangrijker rol in spelen; Amsterdam koopt jaarlijks voor 2 miljard euro in. Hoeveel daarvan via aanbestedingen gaat kan Groot Wassink niet zeggen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres