Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Discriminerende bedrijven uitsluiten in praktijk lastig

De maatregel om bedrijven die zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie uit te sluiten van overheidsopdrachten, is moeilijk in praktijk te brengen. Voor het uitsluiten van overheidsopdrachten is een strafrechtelijke veroordeling nodig. Voor de rechter is het echter moeilijk om aan te tonen dat er sprake is van discriminatie en daarom leidt dat zelden tot een veroordeling.

Het voorstel van minister Lodewijk Asscher heeft na twee jaar tot geen enkele uitsluiting geleid. Asscher erkende tijdens het debat over arbeidsmarktdiscriminatie dat in de praktijk bedrijven maar moeilijk op de vingers kunnen worden getikt. Dat schrijft NU.nl.

Straffen bedrijven
SP en D66 willen daarom uitspraken van het College van de Rechten van de Mens, die niet-bindende uitspraken doet in onder andere discriminatiezaken, betrekken bij het straffen van discriminerende bedrijven. De partijen willen ook dat de arbeidsinspectie de mogelijkheid krijgt om werkgevers te beboeten.

Aanbestedingsrecht
Asscher vindt het plan sympathiek, maar denkt dat het juridisch niet haalbaar is om deze instanties de mogelijkheid te geven om bedrijven dergelijke sancties op te leggen. Dit is volgens de minister in strijd met het Europese Aanbestedingsrecht. Desondanks wil de minister kijken of hij het college en de arbeidsinspectie kan betrekken bij de sanctionering van discriminerende werkgevers.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres