Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Disproportionele zorgaanbesteding gemeenten is leerzaam”

“De uitspraak van de rechter over de inkoop van Jeugdzorg door de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem is relevant voor alle gemeenten en jeugdhulpaanbieders”, stelt Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in een brief aan de Kamer. Het gerechtshof Den Haag oordeelde op 14 februari j.l. dat de voorwaarden die de gemeenten stelden aan instellingen voor het leveren van jeugdzorg disproportioneel waren. Tweede Kamerlid Van Gerven (SP) vroeg daarop een reactie van de Staatssecretaris.

In de aanbesteding van de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem werd gesteld dat de zorginstellingen minder budget zouden krijgen, maar geen wachtlijsten mochten laten ontstaan en ook geen patiënten mochten weigeren. Budgetoverschrijdingen zouden voor de rekening van de instellingen zijn. In de aanbesteding stond daarnaast onvolledige informatie over de te leveren zorg. Het risico was daardoor moeilijk in te schatten.

Onontgonnen terrein
De Staatssecretaris is mild over de situatie. “Aanbesteden in het sociale domein is een nog relatief onontgonnen terrein. Daarnaast is per 1 juli 2016 de Aanbestedingswet gewijzigd. Daarom wordt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een Kennisloket inkoop sociaal domein ingericht door PIANOo. Vanuit dit kennisloket kan naast meer algemene kennis en ondersteuning ook specifiek expertise aan gemeenten worden geboden. Daarnaast vindt via een leerkring, mede op basis van ervaringen van gemeenten, ook doorontwikkeling plaats van de kennis over aanbesteden in het sociaal domein.”, aldus Van Rijn.

Continuïteit zorg geborgd
Van Rijn benadrukt in de brief dat de continuïteit van zorg door de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem is geborgd. De uitspraak in oktober zorgde ervoor dat de aanbesteding van jeugdzorg was opgeschort. Om dit op te vangen hebben de gemeenten tijdelijke overbruggingsovereenkomsten opgesteld met de bestaande zorgverleners. De overeenkomsten blijven nu voor heel 2017 gelden. De gemeenten starten een nieuw aanbestedingstraject dat zal gaan over de inkoop van jeugdzorg van 2018.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres