Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Doelgroepenvervoer vaak niet duurzaam ingekocht

In veel gemeenten in Nederland wordt doelgroepenvervoer niet altijd 100 procent duurzaam ingekocht, terwijl dit wel de afspraak is. Dit schrijft Taxipro.nl op basis van een onderzoek van Natuur & Milieu. Volgens dit onderzoek worden de inkoopeisen aangepast naar de huidige situatie. In het onderzoek is vooral gekeken naar de duurzame inkoop van wmo-vervoer, leerlingenvervoer en het eigen wagenpark.

Volgens Natuur & Milieu is het onderzoek vooral gericht om de gemeenten te stimuleren hun inkoop van mobiliteit verder te verduurzamen. Er is namelijk afgesproken om vanaf 2015 alleen nog maar aantoonbaar duurzame producten en diensten af te nemen. Gemeenten kunnen zo een goed voorbeeld geven aan de markt. Ook vormen de landelijke en lagere overheden samen een inkopende partij, waardoor zij met hun vraag het aanbod kunnen verbeteren.

Verouderd
De landelijke criteria voor wmo-vervoer en leerlingenvervoer stammen uit 2011. Door alle ontwikkelingen van de laatste jaren zijn deze erg verouderd en ze realiseren ook geen echte verduurzaming. Toch denkt Natuur & Milieu dat enige verandering de gemeenten goed op weg kan helpen.

Resultaten
De resultaten waren voor de onderzochte gemeenten niet erg gunstig. In totaal hebben er 145 gemeenten deelgenomen die vanaf medio 2015 tot en met de eerste helft van dit jaar een aanbestedingstraject voor mobiliteitsinkoop doorliepen.

Veel gemeentes werken met regelmaat samen op het gebied van doelgroepenvervoer aanbesteden. Zo ook de Midden-Limburgse gemeenten. Samen met Amsterdam en Kampen behoren zij tot de gemeenten die voor de duurzame inkoop van hun leerlingenvervoer een 4,5 tot een 5 scoren. Den Helder en Spijkenisse behaalden hetzelfde cijfer wat betreft de duurzaamheid van de inkoop van hun wmo-vervoer.

Het laagste cijfer voor de duurzaamheid van de inkoop van leerlingenvervoer is behoort toe aan de Limburgse gemeente Peel & Maas. Deze gemeente kreeg een 2,7. Den Helder, Schagen en Hollands Kroon scoorden een 3 tot 3,5 hiervoor. Leeuwarden behaalde het beste cijfer: een 8.1 voor leerlingenvervoer en een 7.5 tot 8 voor wmo-vervoer. Diemen en Zeeuws-Vlaanderen behaalde in deze laatste categorie net zo hoog.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link