Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
10
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3
Door Jon Jonoski
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Duurzaam aanbesteden holt achteruit

Duurzaam aanbesteden holt achteruit

Overheden spreken graag duurzame doelen uit, maar in de praktijk doen ze daar weinig mee. Onderzoek van het Aanbestedingsinstituut, in opdracht van ondernemersorganisatie Bouwend Nederland, toont zelfs aan dat er steeds minder duurzaam aanbesteed wordt. Zo werd in 2016 nog bij 24,6% van de aanbestedingen in bouw en infra duurzaamheid meegewogen; in 2017 was dat het geval bij 23,3% van de aanbestedingen in deze sector.

Het Financieel Dagblad (FD) stelt bovendien dat het onderzoek toont dat wanneer aanbesteders al duurzaamheid meenemen, ze dat over het algemeen niet zwaar wegen. Slechts in zeven aanbestedingen binnen bouw en infra woog duurzaamheid voor meer dan 40% mee. Over aanbestedingen binnen andere sectoren zijn momenteel geen duurzaamheidscijfers bekend.

Duurzame doelen
Karin van Ijsselmuide (NEVI) beaamt in het FD dat de beoordelingsmethodieken bij aanbestedingen nu te weinig onderscheidend zijn. Zij stelt daarom dat overheden van tevoren intern duurzame doelen moeten stellen om dan met de markt in gesprek te kunnen gaan over de mogelijkheden. Zo zouden ze in de toekomst specifiekere eisen en wensen kunnen neerleggen.

Loze woorden
Ondertussen blijft het bedrijfsleven zich ergeren aan de loze woorden van overheden. Anja Kanters, directeur van hoveniersbedrijf Donkergroen, geeft bijvoorbeeld aan dat de overheid te weinig inzet op innovatieve oplossingen. En wanneer die wel meegenomen worden in de aanbesteding is volgens Kanters de prijs uiteindelijk toch vaak doorslaggevend.

Weinig succes
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in een reactie op de berichtgeving van het FD laten weten dat er meerdere trajecten lopen om duurzaam inkopen een impuls te geven. De overheid geeft echter al jaren aan meer op duurzaamheid te zullen letten bij aanbestedingen, zonder al te veel succes. Zo werd eerder de doelstelling uitgesproken om in 2015 naar 100% duurzame inkoop te gaan. Dat doel werd bij lange na niet gehaald.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.