Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van die advertenties wordt de redactie betaald die het nieuws op deze website verzorgd. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Duurzaam aanbesteden holt achteruit

Overheden spreken graag duurzame doelen uit, maar in de praktijk doen ze daar weinig mee. Onderzoek van het Aanbestedingsinstituut, in opdracht van ondernemersorganisatie Bouwend Nederland, toont zelfs aan dat er steeds minder duurzaam aanbesteed wordt. Zo werd in 2016 nog bij 24,6% van de aanbestedingen in bouw en infra duurzaamheid meegewogen; in 2017 was dat het geval bij 23,3% van de aanbestedingen in deze sector.

Het Financieel Dagblad (FD) stelt bovendien dat het onderzoek toont dat wanneer aanbesteders al duurzaamheid meenemen, ze dat over het algemeen niet zwaar wegen. Slechts in zeven aanbestedingen binnen bouw en infra woog duurzaamheid voor meer dan 40% mee. Over aanbestedingen binnen andere sectoren zijn momenteel geen duurzaamheidscijfers bekend.

Duurzame doelen
Karin van Ijsselmuide (NEVI) beaamt in het FD dat de beoordelingsmethodieken bij aanbestedingen nu te weinig onderscheidend zijn. Zij stelt daarom dat overheden van tevoren intern duurzame doelen moeten stellen om dan met de markt in gesprek te kunnen gaan over de mogelijkheden. Zo zouden ze in de toekomst specifiekere eisen en wensen kunnen neerleggen.

Loze woorden
Ondertussen blijft het bedrijfsleven zich ergeren aan de loze woorden van overheden. Anja Kanters, directeur van hoveniersbedrijf Donkergroen, geeft bijvoorbeeld aan dat de overheid te weinig inzet op innovatieve oplossingen. En wanneer die wel meegenomen worden in de aanbesteding is volgens Kanters de prijs uiteindelijk toch vaak doorslaggevend.

Weinig succes
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in een reactie op de berichtgeving van het FD laten weten dat er meerdere trajecten lopen om duurzaam inkopen een impuls te geven. De overheid geeft echter al jaren aan meer op duurzaamheid te zullen letten bij aanbestedingen, zonder al te veel succes. Zo werd eerder de doelstelling uitgesproken om in 2015 naar 100% duurzame inkoop te gaan. Dat doel werd bij lange na niet gehaald.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties (3)

aanbestedingscafe gebruiker 5 oktober 2018 22:13 uur

Zie: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6453227489027252227

aanbestedingscafe gebruiker 3 oktober 2018 14:56 uur

Lekker genuanceerd artikel. Aanbestedingscafe onwaardig

aanbestedingscafe gebruiker 3 oktober 2018 13:52 uur

Hopelijk gaat de handreiking duurzaamheid in gemeentelijke projecten hier een positieve bijdrage aan leveren: https://www.duurzaamgww.nl/feestelijke-overhandiging-handreiking-aanpak-duurzaam-gww/

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres