Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Duurzaam inkopen binnen het Rijk krijgt vorm

Maatschappelijk verantwoord inkopen krijgt via verschillende initiatieven binnen het Rijk steeds meer vorm. Er is een aanjaagteam aangesteld en er worden verschillende sessies gegeven over de aanpak van zo’n inkoopproces. Inkoopinstanties merken dat duurzaam inkopen in de praktijk vraagt om een andere manier van denken. Inkoop moet eerder in het inkoopproces betrokken zijn, ‘levensduurdenken’ en doorzetten, blijkt uit BinnenbeRijk, het magazine van de Rijksoverheid.

Binnen een jaar hoopt het ministerie van infrastructuur en milieu (IenM) op een hoger niveau te zijn. Het ministerie is ook bezig met de implementatie van de Co2-prestatieladder. Uiterlijk in 2020 wil IenM gecertificeerd zijn op trede 5, het hoogste niveau.

Duurzaam vanaf het begin
“Sinds een jaar vragen we milieucriteria uit voordat we een contract aangaan met leveranciers”, vertelt Henri Franken, senior adviseur ontwikkeling bij FM Haaglanden. “Door van tevoren al te vragen naar duurzaamheid, zit je op een hele andere manier aan tafel. Het is namelijk veel lastiger om een al gecontracteerde leverancier te vragen om duurzamer te worden.”

Pilot elektrisch rijden
FM Haaglanden is onder andere een pilot elektrisch rijden met de ambtelijke top van het ministerie van Economische Zaken (EZ) gestart. “We organiseren het vervoer en de planning van de ritten van deze ambtenaren met dertig auto’s met chauffeur. We wilden kijken of het zou lukken om een pilot te doen met volledig elektrische auto’s. EZ was enthousiast en er zijn nauwelijks extra kosten”, aldus Franken.

Markt is er niet klaar voor
Franken merkt dat de markt vaak nog niet klaar is voor duurzame wensen. “Op veel terreinen hebben we te maken met traditionele leveranciers en langlopende contracten die voor meerdere departementen centraal worden afgesloten. Een pilot kan vaak wel, maar een hele categorie verduurzamen is lastiger en vraagt om levensduurdenken.”

Levensduurdenken
Ivo Bonajo, manager duurzame bedrijfsvoering bij Rijksoverheid, stelt dat duurzaamheidswinst in die denkwijze te behalen is. “Levensduurdenken gaat niet alleen om het product dat je koopt, maar ook het gebruik daarvan en uiteindelijk de afdanking. Juist daar is veel duurzaamheidswinst en economische winst te behalen. Als je pas over duurzaamheid na gaat denken als je een product gaat inkopen, dan kun je alleen nog kiezen voor bijvoorbeeld kantoormeubilair met een milieukeurmerk. Dan laat je kansen liggen. Doordat we tegenwoordig werken met categoriemanagers die vroegtijdig nadenken over de inkoopstrategie, pakken we deze kansen wel.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres