Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Duurzaamheid komt niet terug in bouwprojecten overheid

Overheden hebben het vaak over klimaat en duurzaamheid, maar dit komt niet terug in hun bouwprojecten. Bij 84 procent van de aanbestedingen speelt duurzaamheid geen rol, meldt Cobouw.
Van de 1200 openbare tenders is slechts bij een op de zes iets terug te vinden over duurzaamheid.

Tijdens het jaarlijkse Stabi-congres heeft Joost Fijneman, manager van het Aanbestedingsinstituut, het over deze cijfers. Bij 2 procent van de tenders speelt een groene aanpak een rol bij de geschiktheidseisen en bij de selectie let 6 procent daarop. 16 procent van de tenders weegt duurzaamheid mee bij de gunning, dit is in de helft van de gevallen de CO2-ladder.

CO2-Ladder
Volgens Fijneman is de CO2-ladder een prima instrument, maar zegt het alleen iets over de bedrijven, niet over de projecten. Vooral ProRail en Rijkswaterstaat passen de CO2-ladder consequent toe. Het onderscheidend vermogen op duurzaamheid is bij die tenders al volledig weggeëbd. Bijna alle infrabedrijven hebben al de hoogste trede van de ladder bereikt, maar de kans om duurzaamheid door te vertalen in het bouwproject lukt nog niet zo goed.

B&U
De cijfers in de burgerlijke- en utiliteitsbouw (B&U) zijn beter dan de cijfers in de inframarkt. Bij gebouwen zijn enkele tientallen tenders per jaar en daar wordt gelet op de EPC of BREAAM-certificaat. Als daar in de tender op gelet wordt, is er na oplevering een lagere energierekening. Aanbestedingsinstituut snapt niet waarom opdrachtgevers hier niet altijd op letten.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres