Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
11
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaamheid
Soort:

Duurzaamheid komt niet terug in bouwprojecten overheid

Duurzaamheid komt niet terug in bouwprojecten overheid

Overheden hebben het vaak over klimaat en duurzaamheid, maar dit komt niet terug in hun bouwprojecten. Bij 84 procent van de aanbestedingen speelt duurzaamheid geen rol, meldt Cobouw.
Van de 1200 openbare tenders is slechts bij een op de zes iets terug te vinden over duurzaamheid.

Tijdens het jaarlijkse Stabi-congres heeft Joost Fijneman, manager van het Aanbestedingsinstituut, het over deze cijfers. Bij 2 procent van de tenders speelt een groene aanpak een rol bij de geschiktheidseisen en bij de selectie let 6 procent daarop. 16 procent van de tenders weegt duurzaamheid mee bij de gunning, dit is in de helft van de gevallen de CO2-ladder.

CO2-Ladder
Volgens Fijneman is de CO2-ladder een prima instrument, maar zegt het alleen iets over de bedrijven, niet over de projecten. Vooral ProRail en Rijkswaterstaat passen de CO2-ladder consequent toe. Het onderscheidend vermogen op duurzaamheid is bij die tenders al volledig weggeëbd. Bijna alle infrabedrijven hebben al de hoogste trede van de ladder bereikt, maar de kans om duurzaamheid door te vertalen in het bouwproject lukt nog niet zo goed.

B&U
De cijfers in de burgerlijke- en utiliteitsbouw (B&U) zijn beter dan de cijfers in de inframarkt. Bij gebouwen zijn enkele tientallen tenders per jaar en daar wordt gelet op de EPC of BREAAM-certificaat. Als daar in de tender op gelet wordt, is er na oplevering een lagere energierekening. Aanbestedingsinstituut snapt niet waarom opdrachtgevers hier niet altijd op letten.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.