Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Duurzaamheid vaak geen criterium bij overheidsaanbestedingen

Uit een onderzoek van Bouwend Nederland, uitgevoerd door Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra, blijkt dat duurzaamheid amper een rol speelt wanneer publieke instellingen bouwprojecten aanbesteden. In slechts 26,9% van de gevallen is duurzaamheid bepalend, en vaak in geringe mate. Vooral de laagste prijs is bij de andere gevallen bepalend. Instrumenten om duurzaamheid te wegen, blijkt vaak in aanbestedende diensten te ontbreken, zo meldt het FD.

Volgens onderzoeksleider Jos van Alphen zijn deze percentages teleurstellend, maar niet onverwacht. De prijs speelt als vanouds een grote rol bij aanbestedingen. Wanneer duurzaamheid wel in de tender wordt opgenomen, wordt er vaak weinig aandacht aan geschonken. ‘Ten slotte is er grote afstand tussen de wensen bij beleidsmakers en de uitvoerbaarheid voor mensen die de contracten opstellen. Het ontbreekt op de vloer aan duidelijke instrumenten die eenvoudig bij elke aanbesteding zijn toe te passen’, zo zegt Van Alphen. Voor de aanbestedende diensten is het moeilijk om te beschrijven hoe elke brug of weg weer hergebruikt kan worden of hoe de CO2-uitstoot beperkt kan worden. Het vereist van een opdrachtgever te veel specifieke kennis.

Top-25 duurzaamste aanbesteders

Uit het onderzoek, dat ook een Top 25 van meest duurzame publieke opdrachtgevers bekendmaakt, blijkt dat de provincie Noord-Brabant en gemeente Amersfoort als winnaar uit de test komen. Zij krijgen beide vier van de maximaal vijf sterren, waarbij Noord-Brabant als uitzondering wordt gezien. De provincie heeft in de helft van alle openbare aanbestedingen duurzaamheid ingezet als belangrijkste  gunningscriterium. Programma-manager Helen Visser van Bouwend Nederland: ‘Als je duurzaamheid zwaar laat meewegen, dan loont het voor ondernemers om echt duurzame innovaties aan te bieden en om bestaande duurzaamheidstechnieken toe te passen. Aanbesteden op de laagste prijs betekent dat veel bestaande innovaties niet benut worden. Het meewegen van duurzaamheidscriteria betekent niet dat projecten automatisch duurder worden.’

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link