Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

E-aanbesteden in Nederland: de tijd dringt!

In 2012 kondigde de Europese Commissie aan te streven naar volledige digitale inkoop door aanbestedende diensten in 2016.[slide] Vanaf april 2016 wordt digitaal aanbesteden verplicht. Reden om onderzoek uit te voeren naar de mate van gebruik (adoptie) van e-aanbesteden in Nederland.

Het onderzoek is uitgevoerd door E-proQure en het Lectoraat Inkoopmanagement van de Hanzehogeschool Groningen onder 449 centrale (Ministeries) en decentrale (Provincies, Waterschappen, Hoogheemraadschappen, gemeenten) overheden in Nederland. Naast literatuuronderzoek is er een online vragenlijst ingevuld door 93 respondenten werkzaam op tactisch en strategisch niveau.

Bij maar liefst 65% van de organisaties is e-aanbesteden nog niet geïmplementeerd. 61% heeft nog geen besluit genomen over implementatie en bij 22% wordt het zelfs niet overwogen. Dit is opmerkelijk gezien de wettelijke verplichting tot digitaal aanbesteden. Bovendien worden de voordelen van e-aanbesteden hierdoor niet gerealiseerd.  
 
Uit de resultaten blijkt dat het gebruik van e-aanbesteden in Nederland nog in de kinderschoenen staat. De bewustwording ten aanzien van e-aanbesteden is laag, terwijl de tijd dringt. Betrokkenheid van de juiste beslissers, een gedegen business case, project- en verandermanagement zijn noodzakelijk. Niet alleen om tijdig aan de wettelijke verplichting te voldoen maar ook om de kansen die e-aanbesteden biedt niet te laten liggen. Te denken valt aan efficiency, foutenreductie, transparantie en lastenverlichting voor aanbestedende dienst en leveranciers.
 
Diegenen die al tot implementatie of volledige ingebruikname zijn overgegaan, kunnen voordelen nog beter benutten en daarmee de inkoopvolwassenheid verhogen. Dit kan door verdere procesoptimalisatie en systeemintegratie en het realiseren van koppelingen met andere inkoopprocessen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link