Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

E-facturering verplicht voor Noorse overheidsleveranciers

Noorse leveranciers kunnen voortaan alleen meedoen aan aanbestedingen wanneer ze elektronisch factureren. De Noorse overheid gaat immers voortaal op zowel lokaal als nationaal niveau e-facturen eisen van haar aanbieders. Noorwegen hoopt zo de digitalisering van het land te versnellen en geld te bezuinigen door het factureringsproces te stroomlijnen.

Het gebruik van elektronische facturen leverde het land in 2018 465 miljoen euro op, stelt technieuwsplatform ZDNet. Volgens de minister van Digitalisering Nikolai Astrup zal dat bedrag alleen maar verder groeien nu het gebruik van e-facturen in de publieke sector verplicht wordt.

Digitalisering
De Noorse publieke sector koopt jaarlijks voor 51,6 miljard euro in. Het digitaliseren van dit proces kan volgens Astrup daarom substantieel bijdragen aan de digitalisering van zowel de private als de publieke sector. Dat levert niet alleen geld, maar ook tijd op. De minister citeert een onderzoek dat stelt dat het afhandelen van digitale facturen gemiddeld 10 minuten korter duurt dan het afhandelen van ‘traditionele’ facturen.

Milieuvriendelijk
Astrup benadrukt voorts dat het gebruik van digitale facturen zorgt voor minder fouten, minder uitstel, kortere betalingsdeadlines en minder papier, waardoor het ook nog milieuvriendelijker is. In Nederland eist de Rijksoverheid al sinds 1 januari 2017 e-facturen bij nieuwe inkoopovereenkomsten. Vanaf 18 april van dit jaar zijn alle aanbestedende diensten verplicht om e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link