Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Een inbestedende overheid is goed voor de markt”

“Een ondernemende overheid kan wel degelijk goed voor de markt zijn”, stellen Micaela dos Ramos, directeur van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en Jasper van Alten, coördinator hogescholen, wetenschap en thema’s bij KIVI. “Wereldwijd spelen overheden een belangrijke rol in het innovatief vermogen. Zaken als internet, deltatechnologie en wafersteppers (ASML) danken hun oorsprong aan directe of indirecte overheidsinterventies.”

Dos Ramos en Van Alten reageren op de commotie die is ontstaan doordat de overheid de schoonmaak- en scanwerkzaamheden inbesteed. Ook worden er jachthavens, zwemscholen en campings geëxploiteerd door de overheid. Verschillende partijen vinden dat het lek in de Wet Overheid en Markt gedicht moet worden. Volgens KIVI zal dit echter de innovatiekracht van Nederland schaden.

Gemiste kansen
“De overheid heeft vele gedaantes als het gaat om het vernieuwen van de markt. Meestal kan pas achteraf gezegd worden of de overheidsinterventies effectief zijn. De vraag is nu of we geen kansen missen als we overheden te veel beperken in het ondernemen”, aldus Dos Ramos en Van Alten in het FD. “Lokale overheden hebben een rol gespeeld bij de ontwikkeling van elektriciteitsbedrijven en kabeltelevisie. De overheid heeft met behulp van die technologieën een markt gecreëerd of verbeterd en weer overgedragen aan de markt. Wanneer en welke overheid actie moet ondernemen en wanneer zij zich weer moet terugtrekken is niet eenduidig te bepalen.”

Circulaire economie
Momenteel staan slimmer en schoner produceren en het hergebruiken van afval of reststromen hoog op de agenda. “Naast het uitdelen van subsidies door de landelijke overheid, hebben lagere overheden een grote rol in de circulaire economie. Denk aan het ophalen en verwerken van afval. Voor het ontwikkelen van nieuwe technologie voor de circulaire economie is het bijvoorbeeld geen raar idee om waterschappen te laten ondernemen. Zij hebben momenteel de wettelijke taak om afvalwater te zuiveren. Door de installaties op het zuiveringsterrein aan te passen, worden na toevoeging van andere reststromen uit de industrie waardevolle grondstoffen en energie geproduceerd. Daarmee wordt deze overheid producent die op de markt van grondstoffen concurreert.”

Oneerlijk?
Is dat oneerlijk? “Wellicht op de korte termijn wel”, zeggen Dos Ramos en Van Alten tegen de krant. “Verschillende ondernemers zullen het kapitaal, de kennis, de ervaring en de schaalgrootte missen. Tevens ontbreekt soms de wettelijke bevoegdheid om hetzelfde te doen. Wat je wel ziet is dat er in het kielzog van de ondernemende overheid allerlei vernieuwende bedrijven opbloeien en een voorsprong op de mondiale markt cadeau krijgen. Uiteindelijk zie je dat binnen de overheid ontwikkelde bedrijvigheid toch weer door marktpartijen wordt opgepakt.”

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 14 februari 2016 16:41 uur

Een ondernemende overheid is niet hetzelfde als inbesteden....misleidende titel....

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres