Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
03
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Einde TenderNed (nog) niet nabij

Einde TenderNed (nog) niet nabij

Consultancy bedrijf Atos heeft namens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoek gedaan naar het voortbestaan van TenderNed. In haar conclusie stelt het onder meer dat zowel de publicatie- als inschrijvingsmodule van TenderNed uitgefaseerd moeten worden. Het is volgens het onderzoek echter onmogelijk om op korte termijn TenderNed volledig uit te faseren.

Aanleiding van het onderzoek waren de stijgende kosten van TenderNed en de opkomst van private aanbestedingssystemen. Op dit moment wordt het systeem bekostigd door de Rijksoverheid, dat Atos de opdracht gaf te onderzoeken of andere overheden en aanbestedende diensten TenderNed zouden kunnen meefinancieren. Ook moest het consultancy bedrijf bekijken wat de gevolgen zouden zijn van het stoppen met TenderNed.

Medefinanciering

Atos concludeert dat medefinanciering door andere aanbestedende diensten geen mogelijkheid is. Die optie “kent te veel haken en ogen en zou door aanbesteden diensten niet als billijk worden ervaren.” Het consultancy bedrijf beveelt dan ook aan om hier geen verder onderzoek naar te doen.

Gratis

Voorts concludeert Atos dat TenderNed veel meer kost dan vergelijkbare commerciële systemen en dat het gebruik van commerciële systemen toeneemt, terwijl TenderNed gratis is. In vergelijking met haar private concurrenten heeft het systeem bovendien “beperkte mogelijkheden voor doorontwikkeling. Daarom pleit Atos voor het uitfaseren van de modules voor publicatie en inschrijving.

Aanbestedingswet

Toch kan TenderNed op korte termijn niet volledig uitgefaseerd worden, geeft Atos aan. “Nederland is gebonden aan de Aanbestedingswet die voorschrijft dat zowel de publicatie- als de inschrijvingsmodule door de overheid worden aangeboden. Naar verwachting zal een wetswijziging een meerjarig proces inhouden.”

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Reacties:

  • Marco van der Spek-Stikkelorum | 12-03-2019 om 18:56

    Hem ben benieuwd waar en hoe dat precies geformuleerd is in de wetgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.