Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
11
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Global
Soort:

EMA gaat zich in Amsterdam vestigen

EMA gaat zich in Amsterdam vestigen

Het Europees Geneesmiddelenbureau (European Medicines Agency, EMA) gaat zich vestigen in Amsterdam. Het Nederlandse bod won de loting van Milaan, de enige andere kandidaat die na drie stemronden overbleef. Het EMA zit nu nog in Londen, maar moet daar, vanwege de Brexit, begin 2019 weg. Dat meldt NRC.

Amsterdam is gekozen na een ingewikkelde stemprocedure, waaraan de ministers van Buitenlandse Zaken van alle 27 Europese lidstaten meededen. In de eerste ronde mochten de ministers zes punten verdelen onder de zestien kandidaten. Milaan kreeg hierbij de meeste punten en ging door naar de tweede ronde, net als Amsterdam en Kopenhagen. In de tweede ronde viel Kopenhagen af. Milaan en Amsterdam gingen door naar de derde en beslissende ronde. Daar kregen beide plaatsen evenveel stemmen, dus werd er geloot.

Plan Nederland
Het plan van Nederland is om het EMA te huisvesten in een nog te bouwen kantoorcomplex aan de Amsterdamse Zuidas. Dit gebouw is nog niet af ten tijde van de geplande verhuizing op 1 januari 2019. Het EMA moet daarom eerst ondergebracht worden op een tijdelijke locatie.

Minpunten
De Europese Commissie vond dat wel een minpunt van het Nederlandse bod. Ook het feit dat Nederland in het bod niets over de beveiliging, de aanwezigheid van een archief en de IT-systemen zei, beoordeelde Brussel als een zwakte. Maar het Nederlandse voornemen om eenmalig 18 miljoen extra bij te dragen aan het EMA als Amsterdam de aanbesteding zou winnen, zorgde voor meer enthousiasme.

Positieve effecten economie
Het EMA bepaalt onder meer welke medicijnen er op de Europese markt worden toegelaten. De instelling brengt 890 werknemers mee, en trekt ieder jaar naar schatting zo’n 36.000 bezoekers. Zowel minister-president Mark Rutte als minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken, VVD), zijn positief over de komst van het EMA naar Amsterdam. Volgens Rutte zal het ook positieve effecten hebben voor de economie.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.