Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Eneco zat fout bij aanbesteding windpark

Eneco heeft fouten gemaakt tijdens de aanbestedingsprocedure van onderhoudswerk aan windpark Prinses Amalia in 2013. Het energiebedrijf moet staalbedrijf Tecmacon daarvoor schadeloos stellen. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank op 13 december bepaald, zo meldt Energeia.

De aanbesteding ging om laswerk aan de pylonen waarop de turbines staan.  Eneco wilde dat in 2013 snel laten uitvoeren, omdat de turbines gevaar liepen. De eerste aannemer voerde de klus, volgens Eneco, slecht uit. Het energiebedrijf beëindigde daarom het contract voortijdig en schreef in 2014 een nieuwe aanbesteding uit. 

Tecmacon was een van de inschrijvers op de aanbesteding uit 2014. Het staalbedrijf stelde toen voor om lasrobots te gebruiken en gaf Eneco een demonstratie. Eneco wees, volgens het staalbedrijf, de lasrobots af.  Het energiebedrijf vervolgde de aanbesteding van traditioneel laswerk en gunde de klus aan Fabricom. Omdat de gunning zonder aankondiging gebeurde, en Tecmacon ook dacht dat het uit de race was, stapte het bedrijf naar de rechter. 

Tussenvonnis
In 2016 gaf de rechtbank Rotterdam al een tussenvonnis: vanwege de aantoonbaar ‘dwingende spoed’ kreeg Eneco gelijk. Toch wilde de rechtbank eerst nog getuigen horen van de communicatie met Tecmacon na de demonstratie met lasrobots, voordat er een oordeel geveld werd.

Eindconclusie
Na het horen van de getuigen, is de rechter met een eindconclusie gekomen. Eneco zat inderdaad fout. Het energiebedrijf had duidelijk moeten maken dat het aanbestedingsproces na de demonstratie doorging met andere partijen en dat Tecmacon hieraan mee had kunnen doen. 

Schadeclaim
Directeur en eigenaar Tom Vermeulen van Tecmacon is  blij met de uitspraak, maar denkt er wel aan om de schadeclaim te verhogen. Het bedrijf heeft veel geld verloren bij deze opdracht. Niet alleen omdat ze de opdracht niet kregen, maar ook omdat het bedrijf daarna meer klussen had kunnen binnenhalen. Aanvankelijk eiste het bedrijf 2,2 miljoen euro schade, maar Vermeulen gaat nu met zijn advocaat in overleg over het precieze bedrag.

Reactie Eneco
Eneco beperkte zich nog in zijn reactie tot de eindconclusie. Volgens woordvoerder Edwin van de Haar kan er nog niet gezegd worden of het energiebedrijf in hoger beroep gaat of niet. Ook dat wordt nog met de advocaten besproken. In de loop van januari volgt het besluit.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link