Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ernstig conflict tussen Spaanse bouwers en Saoedische overheid

Het Spaanse consortium dat in Saoedi-Arabië werkt aan de aanleg van de hogesnelheidslijn tussen Medina en Mekka heeft de oorspronkelijke begroting van 6,7 miljard euro overschreden met 1,8 miljard. De Saoedische opdrachtgever weigert de extra kosten op zich te nemen, waardoor de twee partijen inmiddels in een ernstig conflict verwikkeld zijn, schrijft het FD.

Het ministerie van transport vindt dat het publiek-private consortium van twaalf Spaanse en twee Saoedische bedrijven het risico van de onvoorziene kosten zelf moeten dragen. Daarnaast is de opdrachtgever ook ontevreden over de trage voortgang van de werkzaamheden. De aanleg van de spoorlijn van 450 kilometer door de woestijn zou 24 maanden in beslag nemen. Inmiddels wordt er echter rekening gehouden met 52 maanden.

Betalingen staken
De Saoedische staat besloot om deze redenen in november 2015 de betalingen voor opgeleverde delen van de lijn stil te leggen. De betalingsachterstand zou volgens de krant inmiddels zijn opgelopen tot 300 miljoen euro. Eind vorige maand schreven de opdrachtnemers in een brief aan het ministerie dat zij zich ‘het recht voorbehouden om het contract te verbreken’ als gevolg van de betalingsachterstand.

Aanbesteding
De spanningen vinden hun oorsprong in de offerte uit 2011. Om de aanbesteding te winnen zouden bepaalde kosten te laag zijn ingeschat, zoals de bouw van de werkplaatsen. Het verkeerscontrolecentrum op de lijn was begroot op 4 miljoen, maar kostte uiteindelijk 50 miljoen euro. Ook het passagiersaanbod was te optimistisch ingeschat. De aannemers hielden aanvankelijk rekening met 166.000 reizigers per dag, maar waarschijnlijk wordt dit aantal gehalveerd.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres